20.4 C
Acharnes
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
spot_img

Ξεκίνησαν τα έργα στο Τατόι

Ροή Ειδήσεων

Τα πρώην βασιλικά κτήματα στο Τατόϊ αλλάζουν σταδιακά εννέα μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά, που άλλαξε τα πάντα.

 

Μηχανήματα, οικοδομικά υλικά και φράχτες από ελενίτ έχουν απλωθεί στο Τατόϊ, εννέα μήνες μετά τις φωτιές που άφησαν εικόνα καταστροφής στα πρώην βασιλικά κτήματα. Οι φλόγες από την πυρκαγιά, που ξεπήδησαν από την κάτω είσοδο της έκτασης, σταμάτησαν στην πισίνα έξω από το κεντρικό ανάκτορο, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές στα πάντα στο πέρασμά τους ενώ μόνο ο κεντρικός πυρήνας του κτήματος γύρω από τον αστυνομικό σταθμό έμεινε άθικτος.

Τα πανύψηλα δέντρα, που βρισκόταν εκεί για πολλές δεκαετίες, προσφέροντας μοναδική ομορφιά στις διαδρομές, έχουν καεί ενώ άλλα βρίσκονται σε κακή κατάσταση, τσακισμένα και πεσμένα στο έδαφος από τον χειμώνα που πέρασε. Παρ’ όλα αυτά όμως, το κτήμα εξακολουθεί να δέχεται πλήθος επισκεπτών, ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Είναι επιλογή τόσο ολόκληρων οικογενειών με μικρά παιδιά και κατοικίδια όσο και περπατητών ή ποδηλατών.

Το κτίσμα, δίπλα από το παλιό ανάκτορο, που λειτουργούσαν παλιά τα μαγειρεία, δίνει το στίγμα της επόμενης ημέρας, αφού εκεί έγινε η αρχή της νέας όψης και της ανάπλασης, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αξιοποιηθεί στο Τατόϊ στα πρότυπα ευρωπαϊκών κτημάτων, όπως το Dumfries House στη Σκωτία, που μεταμόρφωσε ο Πρίγκιπας Κάρολος και επισκέφτηκε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γύρω από το κτίριο υπάρχουν οικοδομικά υλικά και κάδοι για τα μπάζα των έργων και σύμφωνα με το σχέδιο, στα παλιά μαγειρεία πρόκειται αν δημιουργηθεί καφετέρια του κτήματος και το κατάστημα που θα πωλούνται αναμνηστικά και σουβενίρ στους επισκέπτες. Η μελέτη του κτιρίου ήταν έτοιμη εδώ και αρκετό καιρό όπως και η μελέτη για την αναμόρφωση του ανακτόρου, που θα μετατραπεί σε μουσείο.

Τώρα πια, το κτίριο του παλατιού έχει αποκλειστεί με ελενίτ εν όψει της έναρξης των έργων από την ανάδοχο εταιρία που έχει υπογράψει σύμβαση ύψους 15 εκ. ευρώ με το Υπουργείο Πολιτισμού και πρόκειται άμεσα να ξεκινήσουν οι εργασίες. Τα μαγειρεία και το ανάκτορο προστατεύθηκαν από τις φωτιές σε αντίθεση με άλλα 7 κτίρια, τα οποία υπέστησαν μεγάλες ζημιές. Αυτά είναι το τηλεγραφείο, η οικία Στούρν και η οικία φροντιστή για τα οποία υπάρχουν έτοιμες μελέτες αποκατάστασης από τον Σύλλογο Φίλων Κτήματος Τατοΐου.

Παράλληλα, ο Σύλλογος ολοκληρώνει αυτό τον καιρό, ακόμη μια μελέτη για την αποκατάσταση των κήπων, η οποία θα προσφερθεί ως δωρεά στο Υπουργείο Πολιτισμού. Το φυλάκιο της εσωτερικής εισόδου, το οποίο δεν κάηκε αλλά υπέστη σοβαρές ζημιές από δέντρο που έπεσε στη στέγη, έχει ήδη επισκευαστεί. Το έργο αξιοποίησης του πρώην βασιλικού κτήματος, προϋπολογισμού 75 εκ ευρώ, εκτιμάται να ολοκληρωθεί το 2025.

spot_imgspot_img
spot_img

Δημοφιλείς Θέματα

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ