16.9 C
Acharnes
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Ομιλία Μανώλη Χριστοδουλάκη

Ροή Ειδήσεων

Συντρόφισσες, σύντροφοι,

Επιτρέψτε μου να γυρίσω για λίγο τον χρόνο πίσω. Αν, 5 χρόνια πριν, στο ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας, ρωτούσαμε κάποιον περαστικό, πόσα από αυτά που λέγαμε μπορούμε να πετύχουμε, το πιο πιθανό είναι πως η απάντηση του θα μας δυσαρεστούσε.
Εμείς εδώ όμως, σ’ αυτήν την αίθουσα, γνωρίζαμε και τότεγνωρίζουμε πολύ καλά και σήμερα ότι οι χαμένες μάχες είναι μόνο αυτές που δεν δόθηκαν ποτέ. Δεν φυγομαχήσαμε, δεν σηκώσαμε τα χέρια ψηλά, δεν πήγαμε σπίτι μας, δεν κρυφτήκαμε στα δύσκολα.

Εμείς, που σήμερα βλέπουμε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής να ανοίγει τα φτερά του και ο κόπος μας να αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, είμαστε εκείνοι που κρατήσαμε την παράταξη όρθια, με το κεφάλι ψηλά.
Αυξήσαμε τις δυνάμεις μας, διασφαλίσαμε την ενότητα μας, την ώρα που οι δυνάμεις της συντήρησης και του λαϊκισμού επιχειρούσαν με κάθε αθέμιτο μέσο την διάλυση της παράταξης μας.
Κατοχυρώσαμε την αυτόνομη πορεία μας, την ώρα που τα κάθε λογής κατεστημένα συμφέροντα μας ήθελαν δεκανίκι και παράρτημα της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ, με θλιβερό αντάλλαγμα κάποιες καρέκλες εξουσίας.
Σφυρηλατήσαμε την προοδευτική μας ταυτότητα, με πολιτικές πρωτοβουλίες, με ολοκληρωμένες στρατηγικές, με δυναμική αντιπολίτευση, αλλά και πάντα με τον τεκμηριωμένο προγραμματικό μας λόγο.

Κοιτάξαμε την επόμενη μέρα με επιμονή και υπομονή. Πιστέψαμε πως μπορούμε να καταφέρουμε αυτό που κάποιοι θεωρούσαν ακατόρθωτο: την ολική επαναφορά της παράταξης μας.

Και να, λοιπόν, που βρισκόμαστε πια, δικαιωμένοι, στο Συνέδριο μιας νέας εποχής. Με τη δύναμη που μας έδωσαν οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που συμμετείχαν στις εσωκομματικές μας διαδικασίες, με τον νέο Πρόεδρο μας τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Με οδηγό τις διαχρονικές μας αξίες, τις αρχές μας, τις παρακαταθήκες μας. Την ιστορία του ΠΑΣΟΚ για την οποία είμαστε περήφανοι, αλλά και με το βλέμμα στραμμένο σε ένα κόσμο που αλλάζει. Πανδημία, ενεργειακή κρίση, πόλεμος. Νέες προκλήσεις, αλλά και νέες ανισότητες.
Που από εμάς θέλουν απαντήσεις, θέλουν περιεχόμενο, πολιτική. Θέλουν νέο όραμα.
Που θα συνδέει τη δέσμευση μας στην ανοιχτή οικονομία, τη στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, με την καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων, την θωράκιση της κοινωνικής προστασίας.
Που προωθεί την ασφαλή και αξιοπρεπή εργασία, τη συλλογική ευημερία, που στηρίζει τους οικονομικά ασθενέστερους, που εγγυάται την ισότιμη πρόσβαση όλων σε ποιοτικά δημόσια αγαθά.

Που θα αποτυπώνει την προσήλωση μας σε μία κοινωνία ανοιχτήσυμπεριληπτικήδίκαιη, που θα βάζει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Θα ενισχύει τη θεσμική θωράκιση του κράτους και της πολιτείας, τη συμμετοχικότητα, τη διαφάνεια, τη λογοδοσία, την αποκέντρωση, απέναντι στον αυταρχικό κυβερνητικό συγκεντρωτισμό και το κράτος «λάφυρο».

Που υπερτονίζει την πίστη μας στην πατρίδα που είμαστε ταγμένοι να υπερασπιζόμαστε και στις δυνατότητες της. Που δεν χαρίζει τον γνήσιο πατριωτισμό στη δεξιά.
Που ονειρεύεται μία Ευρώπη στο προσκήνιο, που ορθώνει ανάστημα, προχωρώντας με θάρρος στα βήματα της πολιτικήςκοινωνικής και θεσμικής της ομογενοποίησης.

spot_imgspot_img
spot_img

Δημοφιλείς Θέματα

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ