15.3 C
Acharnes
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024
spot_img

Πάρνηθα: Ο Ορειβατικός Σύλλογος Αχαρνών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Ροή Ειδήσεων

Ο Ορειβατικός Αχαρνών δεν κωφεύει στα προβλήματα που προκύπτουν κατά καιρούς, είτε αυτά αφορούν καταστροφικές παρεμβάσεις σε υπάρχοντα μονοπάτια, είτε αφορούν προβληματική λειτουργία του Εθνικού Δρυμού. Στο πλαίσιο των υποχρεώσεων σαν ενεργό όργανο που θέλει να σέβεται το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται, προσπαθεί πάντα με επιστολές να ενημερώνει τις διάφορες υπηρεσίες για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Στο πλαίσιο αυτής της τακτικής απέστειλε και την πιο κάτω επιστολή στους αναγραφόμενους φορείς γνωστοποιώντας τους το πρόβλημα που τον τελευταίο καιρό έχει γίνει οξύ στην Πάρνηθα, από τον μεγάλο αριθμό οχημάτων που την επισκέπτονται τα Σαββατοκύριακα

Προς:
Περιφέρεια Αν. Αττικής-
Δήμο Αχαρνών
Τροχαία
Δασαρχείο
ΟΦΥΠΕΚΑ
Υπουργείο Τουρισμού
Αεροπορία Πάρνηθας
Πυροσβεστική

Αχαρνές 30.1/2024
Αρ. πρωτ. 20

Αγαπητοί κυρίες και κύριοι

Η επιστολή αυτή απευθύνεται σε όλους τους φορείς που σχετίζονται με τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας και αφορά στο μεγάλο πρόβλημα που βιώνουν οι επισκέπτες, αλλά και το βουνό, σχεδόν όλα τα Σαββατοκύριακα από τον μήνα Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο, καθώς επίσης τις ημέρες των αργιών και ειδικά, όταν το βουνό είναι χιονισμένο. Αφορμή για την επιστολή αυτή στάθηκε η Πρωτοχρονιάτικη πίτα που έκοψε ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Αχαρνών την Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024 στο καταφύγιο «Φλαμπούρι». Κάποιοι από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, μεταξύ αυτών και αρκετά μέλη του Δ.Σ. χρησιμοποίησαν αυτοκίνητα για την ανάβασή τους. Το αποτέλεσμα ήταν να χρειαστούν περίπου δύο ώρες για να κατέβουν και να φτάσουν στους πρόποδες του βουνού, εξ αιτίας των εκατοντάδων επισκεπτών που είχαν ανέβει για να χαρούν το χιονισμένο τοπίο. Σκοπός της επιστολής αυτής είναι η καταγραφή των προβλημάτων που προκαλούνται από τη μεγάλη επισκεψιμότητα που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό, σε συγκεκριμένα σημεία. Η έλλειψη χώρων στάθμευσης οδηγεί στην αναγκαστική στάθμευση των οχημάτων και στις δυο πλευρές του δρόμου, κυρίως στις περιοχές Ξενία, Αγία Τριάδα, στο τμήμα μεταξύ των δυο καταφυγίων (Μπάφι-Φλαμπούρι) και Μόλα. Η αναγκαστική «παράνομη στάθμευση» στον δρόμο, οδηγεί στο δυσάρεστο αποτέλεσμα να μονοδρομείται ο δρόμος και να δημιουργείται κυκλοφοριακό πρόβλημα.
Οι συνέπειες είναι πολύ σοβαρές.

Σε περίπτωση ατυχήματος θα υπάρξει μεγάλη χρονική καθυστέρηση προσέγγισης ασθενοφόρου.
Σε περίπτωση πυρκαγιάς αντίστοιχα, δυσκολία προσέγγισης πυροσβεστικού οχήματος.
Τα οχήματα του στρατοπέδου της αεροπορίας δυσκολεύονται στις μετακινήσεις τους.
Όσοι «θαρραλέοι» αποφασίζουν να περπατήσουν ή να ποδηλατήσουν στο δρόμο μεταξύ διασταύρωσης – δυο καταφυγίων, α) παίρνουν μεγάλο ρίσκο και β) είναι σαν να περπατάνε στην Πανεπιστημίου…
Τέλος όσοι επισκέπτονται τα Σαββατοκύριακα και τις ημέρες των αργιών το βουνό, κολλάνε στην κίνηση, δεν βρίσκουν να σταθμεύσουν, χάνουν τη διάθεσή τους, με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται ο σκοπός τους που είναι η ψυχαγωγία και η επαφή με την ορεινή φύση.

Ένα δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι αυτό της διέλευσης μηχανών στα μονοπάτια της Πάρνηθας ακόμη και μέσα στα όρια του πυρήνα του εθνικού δρυμού, κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο και για τους πεζοπόρους, αλλά και για τους μηχανόβιους.
Πιστεύουμε ότι θα πρέπει άμεσα να βρεθεί, για όλα αυτά, μια λύση προς όφελος όχι μόνο των επισκεπτών, αλλά κυρίως αυτού καθ’ εαυτού του βουνού. Προτάσεις υπάρχουν, γι’ αυτό πιστεύουμε ότι θα ήταν χρήσιμη μια συνάντηση, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Ο ΕΟΣ Αχαρνών, όποτε του ζητηθεί, με μεγάλη του χαρά θα φιλοξενήσει στο Αθλητικό του Κέντρο, οποιαδήποτε συνάντηση και θα είναι πάντοτε στη διάθεση όλων σας, για οτιδήποτε έχει σχέση με την προστασία του βουνού.
Ευελπιστώντας στη θετική αντιμετώπιση των προβλημάτων από μέρους σας, αναμένουμε την απάντησή σας και ευχόμαστε καλή συνέχεια στο έργο σας

ΠΗΓΗEOS Acharnon
spot_imgspot_img
spot_img

Δημοφιλείς Θέματα

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ