10.1 C
Acharnes
Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024
spot_img

Πάρνηθα: Στο ίδιο (και χειρότερο) έργο θεατές

Ροή Ειδήσεων

Η Πάρνηθα είναι το αγαπημένο μου βουνό, φέρεται να έχει πει και κατά τις επισκέψεις του σε αυτό το βουνό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Έχουμε υλοποιήσει ένα πολύ μεθοδικό σχεδιασμό με περισσότερες δράσεις πρόληψης”. Και αλλού: “O κρατικός μηχανισμός είναι πανέτοιμος”, είπε πάλι ο Πρωθυπουργός στις 7/7/2023 σε επίσκεψή του στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.
Καλοκαίρι του 2021: Σε πανηγυρική εκδήλωση στη Δροσοπηγή παρουσία της πολιτικής ηγεσίας, βουλευτών, του Περιφερειάρχη Αττικής, Δημάρχων της περιοχής και λοιπών παραγόντων επιδεικνύονται τα νέα πυροσβεστικά αυτοκινούμενα (μαμούθ χαρακτηρίστηκαν) και καταγράφονται στα τηλεοπτικά μέσα δηλώσεις πανέτοιμης Περιφέρειας και πανέτοιμου κρατικού μηχανισμού εν όψει των κινδύνων του καλοκαιριού.

Δυστυχώς και οι δύο χρονιές ήταν βιβλικά καταστροφικές. Όλεθρος της Πάρνηθας φέτος, μεγάλες καταστροφές Θρακομακεδόνων, Ιπποκρατείου Πολιτείας, Κρυονερίου, Δροσοπηγής το 2021.
Όπως άλλωστε και σε Εύβοια, Βοιωτία, Έβρο, Ρόδο, Πελοπόννησο, Θράκη και αλλού.

Η Ελλάδα πονά παντού. Χάνονται εκατομμύρια στρέμματα πρασίνου, καταστρέφονται εθνικοί δρυμοί, θανατώνονται πλήθος ζώων, παραδοσιακές μας ομορφιές εξαφανίζονται και στη ποιότητα της ζωής μας προστίθεται ένας ακόμη λόγος που την κάνει πιο φτωχή.
Μοιραία και το τουριστικό προϊόν συρρικνώνεται και αυτό το περίφημο κλίμα της Ελλάδος αρχίζει να μεταβάλλεται.
Άραγε αυτή η καταστροφή μπορούσε να προληφθεί;

Για να είμαι ειλικρινής σε απόλυτο βαθμό όχι αφού κάποια πράγματα έχουν όντως αλλάξει δραματικά.
Όμως:

– Αν είχαμε ανανεώσει τον εναέριο στόλο μας που το κύριο όπλο μας, τα Canadair, έχουν ηλικία έως και 40 ετών (24 το νεότερο) και που κατά το ΓΕΑ επιχειρησιακή ικανότητα έχουν τα 8 από τα 13. (Για το επιχείρημα ότι η εταιρεία αυτή για μεγάλο χρόνο ήταν αδρανής, η απάντηση είναι ότι υπάρχουν και άλλες εταιρείες).
– Αν είχαμε εξασφαλίσει όπως το 2021 το ρώσικο θηριώδες Beriev 200 που χωρά 12 τόνους νερό και μπορεί να ρίχνει την ημέρα 270. (Το ότι δεν το καταφέραμε δεν ξέρω αν έχει σχέση με την εξωτερική μας πολιτική και την εμπλοκή μας στο Ουκρανικό).
– Αν δηλαδή είχαμε μέσα και δεν προσπαθούσαμε με καταπονημένα αεροπλάνα και ελικοφόρα καταβρεχτήρια που είναι για δασοκτονία.
-Αν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από ένα προϋπολογισμό για πολιτική προστασία 187,5 εκ ευρώ η Κυβέρνηση δεν αξιοποιούσε μόνο 938.000 ευρώ, δηλαδή το 0,5 %
– Αν ο Νόμος που έφερε η ίδια η ΝΔ το 2020 και αφορά την πολιτική προστασία δεν βρισκότανε εδώ και 3 χρόνια, δηλαδή από τη ψήφισή του, σε αναστολή.
– Αν αντί για προσλήψεις για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία είχαν προσληφθεί 500 πυροσβέστες.
– Αν η Περιφέρεια Αττικής και οι άλλες αρχές όπως η Αποκεντρωμένη κλπ είχαν ασχοληθεί ουσιαστικά και όχι μόνο με διάθεση επικοινωνίας.
Αν, αν, αν αρκετά θα είχαν προληφθεί.
Το 112 και η πολιτική εκκένωσης, η αυτοθυσία και οι πολύ φιλότιμες προσπάθειες των δασοπυροσβεστών, των εθελοντών και των πολιτών δεν αρκούν για να ελαχιστοποιήσουν το πρόβλημα που έχει γιγαντωθεί εξ αιτίας της κρατικής ανικανότητας.

Ναι πάντα υπήρχαν προβλήματα. Ποτέ όμως τόσα.

Τόσα που ίσως ήταν πιο εύστοχο το αντίστοιχο Υπουργείο από Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας να μετονομαστεί σε Υπουργείο Πολιτικής Κρίσης και Ανικανότητας.

 

Μυρτώ Κοροβέση
Δικηγόρος
Επιλαχούσα Βουλευτής Αν. Αττικής ΣΥΡΙΖΑ

spot_imgspot_img
spot_img

Δημοφιλείς Θέματα

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ