13.5 C
Acharnes
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024
spot_img

Επιτυχώς πραγματοποιήθηκαν οι επιμορφώσεις του ευρωπαϊκού προγράμματος UpCare σε επαγγελματίες υγείας του δήμου Αχαρνών

Ροή Ειδήσεων

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες τρεις επιμορφώσεις του ευρωπαϊκού προγράμματος UpCare σε επαγγελματίες υγείας (ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές κ.ά.) του δήμου Αχαρνών.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα UpCare με τίτλο “Αναβάθμιση των δεξιοτήτων των επαγγελματιών υγείας, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ως μέτρο Πρόληψης της έμφυλης βίας” είναι εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) και το ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) και ο Δήμος Αχαρνών είναι επίσημος εταίρος. Οι υπόλοιποι εταίροι είναι οι Ethos HUB, Ορίζοντας: Κέντρο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας και Fundación MUSOL.

Το UpCare μέσα από ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα 50 ωρών (10 επιμορφώσεις) δίνει την ευκαιρία στους επαγγελματίες υγείας του Δήμου μας να επιμορφωθούν και να αναβαθμίσουν τις γνώσεις και δεξιότητες τους, και κυρίως εκείνες οι οποίες θα συμβάλλουν στην ενδυνάμωση και ανθεκτικότητα στην καθημερινή αντιμετώπιση περιστατικών έμφυλης βίας. Περαιτέρω αποτελεί μια ευκαιρία προσωπικής ανάπτυξης και επιμόρφωσης σε νομικά και ψυχολογικά θέματα που αφορούν την έμφυλη βία. Το ίδιο πρόγραμμα θα εκπονηθεί και στην Ισπανία στην περιοχή της Valencia.

Η πρώτη επιμόρφωση με θέμα “Εισαγωγή: Τι είναι το πρόγραμμα UpCare. Βασικά στοιχεία Αξιολογικού Μοντέλου Προαγωγής Υγείας (χορήγηση ερωτηματολογίων).” και εισηγήτρια τη Σοφία Δρόσου – Ψυχολόγο, πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαΐου υπό τον συντονισμό του Ethos HUB. Μέσω του αξιολογικού μοντέλου αποκαλύπτονται τα εμπόδια με τα οποία έρχεται αντιμέτωπο το άτομο καθώς και οι αποτελεσματικές στρατηγικές που μπορεί να ακολουθήσει για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις δυσκολίες της ζωής, για να πετύχει τους στόχους του και να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του. Εξηγήθηκε εκτενώς η θεωρητική βάση του μοντέλου καθώς και ο τρόπος με τον οποίο αξιοποιείται πρακτικά τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική ζωή ως μέσο ψυχικής ενδυνάμωσης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, δόθηκαν ερωτηματολόγια DPQ, Cope καθώς και άτυπα εργαλεια για την ανίχνευση στερεοτύπων.

Η δεύτερη επιμόρφωση με θέμα “Νομικό και δεοντολογικό πλαίσιο στα περιστατικά έμφυλης βίας.” και εισηγητές τους Σοφία Χριστίνα Μπαράκου – Αρχιφύλακα Τ. Αχαρνών και Μιχαήλ Λώλη – Αξιωματικό Ελληνικής Αστυνομίας, πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαΐου υπό τον συντονισμό του Ethos HUB. Σκοπός είναι η ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ Αστυνομίας και των τοπικών φορέων για τη προστασία θυμάτων έμφυλης βίας και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων όπως ΛΟΑΤΚΙ, Ρομά, Αλλοδαποί, ανήλικοι, ανάπηροι. Αναλύθηκε εκτενώς το νόημα της βίας και επιμέρους της έμφυλης βίας. Έγινε πλήρης αναφορά στις ιδιαιτερότητες των ευάλωτων ομάδων, τι τις χαρακτηρίζει ευάλωτες και πώς μπορεί να γίνει ενσωμάτωση με τον υπόλοιπο πληθυσμό ώστε να μη γίνεται περιθωριοποίηση. Η συγκεκριμένη συνάντηση αποτέλεσε μια ευκαιρία επιμόρφωσης σε νομικά θέματα συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο για περιστατικά που αφορούν την έμφυλη βία και ρατσιστική βία.

Η τρίτη επιμόρφωση με θέμα “Ενδοοικογενειακή Βία Γένους Θηλυκού. Εισαγωγή σε Έννοιες και Προσεγγίσεις. Θεωρητικό Πλαίσιο Υπό το πρίσμα της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης.” και εισηγήτρια την Αγγελοπούλου Γεωργία – Ψυχολόγο, πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιουνίου υπό τον συντονισμό του Ορίζοντα: Κέντρο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας. Με εκκίνηση κομβικά άρθρα της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης (2014) την οποία έχει υπογράψει και η Ελλάδα συζητήσαμε για το τι συνιστά ενδοοικογενειακή βία, κακοποίηση και παραμέληση παιδιών, πώς προσεγγίζουμε και δρούμε υποστηρικτικά σε παιδιά – μάρτυρες. Επιπλέον, συζητήσαμε, διαφωνήσαμε και αναρωτηθήκαμε σε ένα case study που δόθηκε από την κ. Αγγελοπούλου Γεωργία.

spot_imgspot_img
spot_img

Δημοφιλείς Θέματα

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ