19 C
Acharnes
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
spot_img

Σοφία Κατσίγιαννη: Το αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ώριμο, δίκαιο και ηθικό

Ροή Ειδήσεων

Η αναπληρώτρια γραμματέας Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Σοφία Κατσίγιαννη μίλησε για το ενδεχόμενο επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα και για το σενάριο περί “δανεισμού”.

Τις τελευταίες μέρες έχει ανοίξει, και δικαίως, μια μεγάλη συζήτηση γύρω απ’ τα γλυπτά του Παρθενώνα,  η οποία είναι υψίστης πολιτιστικής σημασίας για την πατρίδα μας, αφού δείχνει ότι πιθανότατα βρισκόμαστε μπροστά στην αποκατάσταση μιας ιστορικής βεβήλωσης.

Ο Παρθενώνας αποτελεί το ύψιστο σύμβολο της δημοκρατίας, της φιλοσοφίας και της αρμονίας.

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα όμως δεν είναι αυθύπαρκτα έργα τέχνης. Το μνημείο γίνεται εντελώς κατανοητό μόνο με το σύνολο των γλυπτών, ενώ τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, που υπάρχουν ως εκθέματα σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο, αποτελούν το 50% περίπου του συνόλου του διακόσμου που διασώζεται με αποτέλεσμα το μνημείο να παραμένει ένα «ακρωτηριασμένο» παγκόσμιο θαύμα.

Το Βρετανικό Μουσείο έχει χρέος απέναντι στην ανθρωπότητα να αποδώσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα και το Μουσείο της Ακρόπολης, διορθώνοντας την βεβήλωση του ιστορικότερου ευρωπαϊκού μνημείου, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα με τη μορφή μιας ανιστόρητης αδικίας.

Πριν δεκαετίες, η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη έκανε μια παγκόσμια εκστρατεία πληροφόρησης και κατάφερε η επιστροφή των Γλυπτών να μην αφορά μόνο ένα μουσείο κι ένα κράτος, αλλά να αφορά ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα. Έπεισε με τα επιχειρήματά της ότι πρέπει τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Με την κατασκευή του μουσείου, πια δεν υπάρχει άλλο περιθώριο παρά μόνο η απόδοσή τους στην κοιτίδα τους.

Αυτό όμως δεν το υποστηρίζουμε μόνο εμείς οι Έλληνες αλλά και το 78% του βρετανικού λαού επιθυμεί την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα, βάσει της έρευνα που έχει γίνει.

Η επιστροφή των Γλυπτών όμως δεν είναι σε καμία περίπτωση διμερές ζήτημα αφού δεν αφορά μονάχα την Βρετανία και την Ελλάδα, αλλά ολόκληρο τον πλανήτη που στερείται την μοναδικότητα αυτού του έργου.

Η υπόθεση όμως χρειάζεται νηφαλιότητα και ψυχραιμία. Όχι βιασύνη, αλλά ούτε αδιαφορία ή επιπόλαιους χειρισμούς.

Πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να λειτουργήσουν αρμονικά ώστε να επιστρέψουν τα γλυπτά του Παρθενώνα, ενώ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί αυτά να αποτελέσουν αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης ή προεκλογικών μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

Οι δίαυλοι επικοινωνίας που φαίνεται ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή οφείλουν να μείνουν ανοιχτοί, θεσμικά μέσω της Βουλής, αλλά και να ενισχυθούν μέσα από την καθημερινή συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων.

Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρξει σοβαρή δημόσια συζήτηση χωρίς μυστικά ή κρυφά σημεία και ο λαός να ενημερώνεται από τα επίσημα κυβερνητικά όργανα και όχι από τα ΜΜΕ.

Κλείνοντας, επειδή ακούγεται πολύ το σενάριο του «δανεισμού» των Γλυπτών στην Ελλάδα από το Βρετανικό Μουσείο θα ήθελα να προσθέσω ότι πρέπει να αποκλειστεί πλήρως η έννοια του δανείου των Γλυπτών γιατί ακόμη και νομικά, δεν νοείται δάνειο χωρίς προηγούμενη αναγνώριση της κυριότητας εκείνου που δανείζει.

Τα γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Ελλάδα και μόνο στην Ελλάδα και το αίτημα της επιστροφής τους είναι ώριμο και δίκαιο. Το στηρίζουν ολοένα και περισσότεροι πολίτες από όλο το κόσμο, που ζητούν την επιστροφή τους στον πολιτισμό που τα δημιούργησε και το μνημείο- σύμβολο του δυτικού πολιτισμού όπου ανήκουν.

spot_imgspot_img
spot_img

Δημοφιλείς Θέματα

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ