15.3 C
Acharnes
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024
spot_img

Πάρνηθα και Πολιτική

Ροή Ειδήσεων

Έγραψες μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση για βιώσιμη παρακαταθήκη και ανάπτυξη της Πάρνηθας. Ποια ήταν η αφορμή;

Η Πάρνηθα εγκαταλείπεται. Τα κτίσματα απαξιώνονται και γκρεμίζουν. Το τελεφερίκ μοιραία με την απομάκρυνση του Καζίνο θα παροπλιστεί.Τα ελάφια κινδυνεύουν από την ασυδοσία των επισκεπτών. Οι πυρκαγιές κάθε χρόνο είναι εντονότερες.Κάθε φορά που ανεβαίνω στην Πάρνηθα σκέφτομαι ότι κάτι πρέπει να γίνει. Φυσικά αυτό που πρέπει να γίνει θα το πουν οι ειδικοί. Εγώ απλά ήθελα να χτυπήσω το καμπανάκι. Να δείξω στους υπευθύνους τη σημασία του σχεδιασμού , του προσδιορισμού των αναγκών της Πάρνηθας , και τους μακροπρόθεσμους  στόχους που για να εκπληρωθούν πρέπει να ξεκινήσουμε σήμερα.

Πιστεύεις ότι δεν το γνωρίζουν;

Eίμαι βέβαιος ότι το γνωρίζουν. Αλλά πρέπει ναυπάρχει σύγχρονη αντίληψη σχεδιασμού. Π.χ. ακούω και βλέπω χρόνια τώρατις παρατάξεις του Δήμου μας να έχουν “πρόγραμμα”! Ένας σύγχρονος Δήμος δεν χρειάζεται “πρόγραμμα” , χρειάζεται ένα σχέδιο που θα κατανοεί και θα προβλέπει τις ανάγκες του μέλλοντος. Η επικράτηση του σχεδιασμού ως λειτουργίας της διοίκησης είναι ενδεικτική της υψηλής προστιθέμενης αξίας που θα φέρει στην πόλη.

Αναφέρθηκες και στην έννοια “ανταγωνιστικό πλεονέκτημα”, τι εννοούσες;

Nαι, είναι το πλεονέκτημα που αποκτάται μέσα από μια στρατηγική δημιουργίας αξίας για την πόλη μας, που δεν μπορεί , ή είναι δύσκολο να αποκτηθεί από άλλους. Θεωρώ ότι το πλεονέκτημα των Αχαρνών δεν είναι ούτε η αγορά της, ούτε τα μνημεία της. Αγορές έχουν όλοι . Αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία επίσης. Το πλεονέκτημα πουμπορεί να  καταστήσει τις Αχαρνές μια σύγχρονη, οικονομικά ανεξάρτητη πόλη, και ένα υπερτοπικό πόλο έλξης , είναι μπροστά μας.Και επειδή είναιμοναδικό, θεωρώότι είναι η Πάρνηθα. Μέχρι να την χάσουμε, πράγμα που απευχόμαστε.

Ποιος νομίζεις ότι θα μπορούσε να εκπονήσει ένα τέτοιο σχέδιο;

Ο σχεδιασμός απαιτεί ένα εύρος διαφορετικών αλλά συμπληρωματικών δεξιοτήτων, όπως τεχνικές, αναλυτικές, αντιληπτικές και επικοινωνίας. Και θα πρέπει να προέρχονται από δύο κατευθύνσεις.

 Μία ξεκάθαρα τεχνοκρατική (δασολόγοι, δασοπόνοι,μηχανικοί, αρχαιολόγοι, οικολόγοι, πολιτικοί επιστήμονες, βιολόγοι , γεωπόνοι καθώς και επιστημονικοί οργανισμοί).

Μία τοπικού χαρακτήρα που θα γνωρίζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και πρότυπα, όπως φορείς (ΙΛΕΑ, ΕΟΣ),  σύλλογοι (ΣΥΝΠΑ) και γηγενείς ιστορικοί, αθλητές και φυσιολάτρες.

Χρειάζεται και ένας συντονιστής (Δήμος Αχαρνών) , για να οργανώσει και να διευθύνει.

Όλα αυτά είναι πολύ ενδιαφέροντα, είναι και προεκλογικά; Σε ενδιαφέρει η ενασχόληση με τα κοινά;

Με τα κοινά δεν ασχολούμαι τώρα , ασχολούμαι εθελοντικά τα τελευταία 15 χρόνια. Και έχω συζητήσει και συνεργαστεί με πολλούς, και στο παρελθόν, και προσφάτως. Είναι πάρα πολύ δύσκολο ναπαράξεις πολιτική σκέψη και δράση. Και είναι πάρα πολύ εύκολο να κρίνεις. Δυστυχώς οι περισσότεροι ανήκουν στη δεύτερη ομάδα. Όσοι δε ασχολούνται με την πολιτική με προβληματίζουν έντονα.Γιατί κάποιοι ικανοποιούνται μόνο με μια “καρέκλα”. Άλλους τους ενδιαφέρει το προσωπικό όφελος. Και τέλος οι “γκουρού” που τα ξέρουν όλα, που σε κοιτούν με ύφος.Όλοι αυτοί αισθάνονται ότι “υπάρχουν” μόνο μέσα από τα παραπάνω, η πόλη έρχεται δεύτερη , τρίτη, τελευταία.

Ξέρω όμως ότι υπάρχει  και ο ανοιχτός ορίζοντας γι’ αυτούς που δεναυτοπροσδιορίζονται από την τσέπη τους ή τη θέση τους. Εκεί ανήκω. Και για να στο πω καθαρότερα, όποιος βρει τις λύσεις, για να σταματήσουν τα κανάλια και το πανελλήνιο να μας διασύρουν και αρχίσουν να μας επιβραβεύουν, θα είμαι δίπλα του. 

spot_imgspot_img
spot_img

Δημοφιλείς Θέματα

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ