22.7 C
Acharnes
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Δηλώσεις του Περιφερειάρχη Αττικής στον ΣΚΑΙ

Ροή Ειδήσεων

Γ. Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής στον ΣΚΑΙ : «Η Αττική χρειάζεται έργα και παρεμβάσεις που απαιτούν 10 δις ευρώ, τα επόμενα χρόνια για να θωρακιστεί από την κλιματική κρίση»

«Η Περιφέρεια Αττικής έχει καταρτίσει σε συνεργασία με τους επιστημονικούς της συνεργάτες , ένα ολοκληρωμένο master planγια την πλήρη θωράκιση της Αττικής από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Για τα απαραίτητα έργα και παρεμβάσεις απαιτούνται  10 δισ.  Ευρώ, κι αυτό καθιστά επιτακτική ανάγκη να υπάρξει εθνική κινητοποίηση για την εξασφάλισης τους ”

Δηλώσεις του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη στην ενημερωτική εκπομπή του Σκάι και το Ν. Ανδρίτσο

Στο master plan που έχει καταρτήσει η Περιφέρεια Αττικής  σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων πλημμυρικού κινδύνου, πυρκαγιών και γενικότερα των συνεπειών της κλιματικής κρίσης,αναφέρθηκε με δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης στην ενημερωτική εκπομπή του Σκάι και το Ν. Ανδρίτσο. Όπως τόνισε για την θωράκιση της Αττικής απαιτούνται 10 δισ. Ευρώ «το οποία δεν μπορούν να προέλθουν μόνο από πόρους της Περιφέρειας, αλλά πρέπει να υπάρξει ένας εθνικός σχεδιασμός».

Όπως επισήμανε μεταξύ άλλων η Περιφέρεια Αττικής έχει «δημιουργήσει και παρουσιάσει στους αρμοδίους ένα master plan για την Αττική, το οποίο διαμορφώθηκε σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ και το Κέντρο Beyond του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Στο σχέδιο αυτό έχει γίνει ανά περιοχή η χαρτογράφηση των κινδύνων και η επικινδυνότητα αφορά πλημμύρες, πυρκαγιές ή σεισμούς».

Στην συνέχεια ο Γ. Πατούλης πρόσθεσε: «Το master plan είναι επικαιροποιημένο ως προς το τι απαιτείται να γίνει σήμερα, όμως πρέπει να χαρακτηρίζεται και από μια δυναμική. Έχουμε, λοιπόν τον οδικό χάρτη του τι πρέπει να γίνει για να θωρακιστεί ολοκληρωμένα η Αττική, όμως για να γίνει αυτό χρειάζονται περισσότεροι πόροι, επικαιροποιημένες μελέτες και βέβαια έργα με βάση τις μελέτες. Τίποτε δεν γίνεται με ένα μαγικό ραβδάκι. Για την πλήρη θωράκιση της Αττικής, οι επιστήμονες προτείνουν ότι χρειάζονται περίπου 10δις ευρώ, τα οποία, όπως αντιλαμβανόμαστε δεν μπορούν να προέλθουν μόνο από πόρους της Περιφέρειας, αλλά πρέπει να υπάρξει ένας εθνικός σχεδιασμός και κινητοποίηση , με ενεργοποίηση όλων των Υπουργείων κι αξιοποίηση πόρων από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Εμείς, ως Περιφέρεια, υλοποιούμε αυτή τη στιγμή έργα που φθάνουν τα 150 εκατ. ευρώ, διπλασιάζοντας τον προϋπολογισμό από κάθε άλλη περίοδο δημιουργώντας οχύρωση μέσα από έργα ομβρίων υδάτων ανά περιοχή, καθαρίζοντας τα ρέματα, αλλά και αυτό αντιλαμβάνεστε χρειάζεται πολλή δουλειά. Να αντιληφθείτε ότι πριν κάνουμε εμείς αυτό το master plan, η Αττική είχε ένα masterplan για πληθυσμό 1,5 με 2 εκατ., κατοίκους και όχι 5 εκατομμύρια που έχει σήμερα. Μάλιστα αυτό το master plan είχε καταρτιστεί πριν δεκαετίες  χωρίς την υπάρχει και κλιματική κρίση».

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην ανάγκη και της σωστής ενημέρωσης κι εκπαίδευσης των πολιτών προκειμένου να γνωρίζουν πώς θα προστατευθούν σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων. Ενώ στο σχεδιασμό της Περιφέρειας είναι και η συνεργασία με τους Δήμους και τους εθελοντές, για την υλοποίηση ολοκληρωμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε ζητήματα πολιτικής προστασίας.

spot_imgspot_img
spot_img

Δημοφιλείς Θέματα

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ