26.5 C
Acharnes
Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024
spot_img

Περιοδεία του Πρωθυπουργού μαζί με τον Περιφερειάρχη Αττικής στα περιβαλλοντικά έργα που υλοποιεί η Περιφέρεια

Ροή Ειδήσεων

Περιοδεία του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη συνοδευόμενου από τον Περιφερειάρχη ΑττικήςΓ. Πατούλη σε εμβληματικά περιβαλλοντικά έργα που υλοποιεί η Περιφέρεια σε συνεργασίαμε την ΕΥΔΑΠ, στην Ανατολική Αττική με προϋπολογισμό άνω των 500 εκ. ευρώ

Επίσκεψη στα εργοτάξια του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Κρωπίας – Παιανίας και της σήραγγας Αποχέτευσης και Επεξεργασίας Λυμάτων των Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδας

Γ. Πατούλης: «Με πάνω από 1.500 έργα και δράσεις συνολικού προϋπολογισμού κοντά στο 1 δις ευρώ, βάζουμε την Αν. Αττική σε μία νέα εποχή»

Δύο από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά έργα της χώρας τα οποία υλοποιούνται από την Περιφέρεια Αττικής στην Ανατολική Αττική, επισκέφθηκεσήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, στο πλαίσιο της περιοδείας του Πρωθυπουργού στην Αν. Αττική, παρουσία Υπουργών και Δημάρχων της Αν. Αττικής.

ΚΕΛ Κρωπίας-Παιανίας

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης ήταν το υπό κατασκευή Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Κρωπίας Παιανίας. Παρόντες ήταν επίσης ο Υπ. Εσωτερικών Μ. Βορίδης, ο Υφ. Υποδομών Γ. Καραγιάννης, ο Βουλευτής της ΝΔ Γ. Βλάχος, οι Δήμαρχοι Κρωπίας Δ. Κιούσης και Παιανίας Ι. Μάδης και τα υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας, ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων Αλ. Καλογερόπουλος ο οποίος ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό σχετικά με το υπό εξέλιξη έργο και ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Δ. Δρόσης. Το έργο προϋπολογισμού 112.900.000 ευρώ, κατασκευάζεται από την Περιφέρεια Αττικής με Φορέα Λειτουργίας την ΕΥΔΑΠ στο πλαίσιο σχετικής Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ των δυο εμπλεκόμενων φορέων και του Δήμου Κρωπίας.

Επισημαίνεται πως η Περιφέρεια Αττικής και σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία στερεών και υγρών αποβλήτων προχώρησε στη σύνταξη μελετών που προβλέπουν την αύξηση της δυναμικότητας του ΚΕΛ και την αναβάθμιση της επεξεργασίας των λυμάτων, ώστε να προβλέπεται η δυνατότητα άρδευσης και εμπλουτισμού του υπόγειου υδροφορέα, ενώ έχει γίνει ο απαραίτητος σχεδιασμός διοχέτευσης του παραγόμενου νερού στις γεωργικές εκτάσεις, της πεδιάδας των Μεσογείων.

Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί εργασίες που αντιστοιχούν σε ποσοστό περίπου στο 98,7% του συνολικού οικονομικού αντικειμένου του έργου.

Το έργο ολοκληρώνει τις εργασίες ώστε να είναι έτοιμο προς υποδοχή και επεξεργασία των λυμάτων της πόλης του Κορωπίου, που κατασκευάζονται οι συνδέσεις του δικτύου με τα ακίνητα, έως την 14-12-2022 και πέρας μετά τη δοκιμαστική λειτουργία την 14-12-2023 σύμφωνα με το τελευταίο Εγκεκριμένο Χρονοδιάγραμμα.

Σήραγγα Αποχέτευσης και Επεξεργασίας Λυμάτων των Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδας

Επόμενος σταθμός της επίσκεψης ήταν το εργοτάξιο κατασκευής των αγωγών ακαθάρτων και δικτύων μεταφοράς ακαθάρτων σε περιοχές των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδος. Παρόντες στην επίσκεψη ήταν ο κ. Τόσιος Αναστάσιος Αναπλ. Διευθύνων Σύμβουλος η κα Στεφανάκου Γεωργία, Γενική Διευθύντρια Μεγάλων Έργων, ο Δήμαρχος Παιανίας Ι. Μάδης και ο Προιστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρεια Δ. Δρόσης.

Ειδικότερα κατασκευάζεται σήραγγα μήκους 1.100 μέτρων περίπου, τμήμα του μεγάλου έργου αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων Ραφήνας Πικερμίου και Σπάτων Αρτέμιδας, προϋπολογισμού 290 εκ. €, με πόρους του Ταμείου Συνοχής.

Μέσω της σήραγγας αυτής τα λύματα από τις παράκτιες περιοχές Ραφήνας και Αρτέμιδας θα οδηγούνται στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων και επιπρόσθετα και τα επεξεργασμένα λύματα του ΚΕΛ, θα επιστρέφουν προς διάθεση στη θάλασσα.

Είναι ένα από τα πέντε μεγάλα έργα που υλοποιεί σήμερα η Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με τους Δήμους και την ΕΥΔΑΠ. Επισημαίνεται πως συνολικά τα έργα αποχέτευσης και επεξεργασίας Λυμάτων σε όλη την Ανατολική Αττική, είναι προϋπολογισμού 420 εκ. € από πόρους δύο Ταμείων του ΕΣΠΑ 2014-2020 (Ταμείο Συνοχής και Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης). Περιλαμβάνουν τις ΕΕΛ Ραφήνας και Μαραθώνα, την αναβάθμιση της μονάδας στο Μαρκόπουλο και την κατασκευή δικτύου αγωγών 1000 χλμ. Μαζί με το ΚΕΛ Κρωπίας τα έργα ξεπερνούν σε προϋπολογισμό τα 500 εκ. ευρώ.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία υλοποίησης των έργων, ενώ αναφερόμενος στο ΚΕΛ Κρωπίας-Παιανίας επισήμανε μεταξύ άλλων: «Είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο το οποίο γίνεται στην Ελλάδα, αν αθροίσουμε όλες τις παρεμβάσεις σε επίπεδο μονάδων επεξεργασίας και αγωγών, είτε μιλάμε για αστικά δίκτυα είτε μιλάμε για τους κεντρικούς αγωγούς. Είναι μία πολύ σημαντική παρέμβαση και φυσικά βελτιώνει την ποιότητα ζωής και δίνει άλλες δυνατότητες στην περιοχή».

Ο κ. Πατούλης σε δηλώσεις του επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Η Αν. Αττική γυρίζει σελίδα. Υλοποιούμε πέντε μεγάλα έργα που σε συνεργασία με τους Δήμους και την ΕΥΔΑΠ, μεταξύ των οποίων την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας λυμάτων και το δίκτυο αποχέτευσης για το Μαραθώνα, τα έργα αποχέτευσης για την Παλλήνη, την Ανθούσα και το Γέρακα, τα έργα αποχέτευσης σε Παιανία και Γλυκά Νερά, καθώς και τα έργα αποχέτευσης κι αναβάθμισης του ΚΕΛ Μαρκοπούλου. Συνολικά 3 νέες Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων και  περισσότερα από 1.000 χιλιόμετρα δικτύου αποχέτευσης πρόκειται να παραδοθούν στους πολίτες της Ανατολικής Αττικής την προσεχή 5ετία, για να δώσουν λύση σε ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Επενδύουμε σε πράσινες πολιτικές και έργα με ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Αποδεικνύουμε πως όταν υπάρχει βούληση, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά και επωφελή για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής όλων μας.»

Σε δηλώσεις του ο κ. Τόσιος τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η ΕΥΔΑΠ, ως πρωτοπόρα εταιρεία στα έργα κυκλικής οικονομίας, έχει ενσωματώσει στον στρατηγικό σχεδιασμό της έργα 1,6 δις ευρώ σε βάθος δεκαετίας. Αιχμή του δόρατος αποτελούν τα έργα της Ανατολικής Αττικής τα οποία περιλαμβάνουν την κατασκευή ενός σύγχρονου δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων, άνω των 1.300 χιλιομέτρων και τεσσάρων Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων τριτοβάθμιας επεξεργασίας που θα παρέχουν ανακυκλωμένο καθαρό νερό για αστική, περιαστική χρήση και άρδευση 35.000 στρεμμάτων αγροτικής γης.  

Ευχαριστούμε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την εμπιστοσύνη και τη στήριξή του στα έργα της Ανατολικής Αττικής, έργα που έμπρακτα θα προστατεύσουν και θα αναβαθμίσουν το περιβάλλον, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία για την τοπική κοινωνία και οικονομία.»

Λιμάνι Ραφήνας

Στο πλαίσιο της περιοδείας του ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το λιμάνι της Ραφήνας όπου ενημερώθηκε για τη λειτουργία του εν μέσω τουριστικής περιόδου καθώς και για τα σχέδια αναβάθμισης, βελτίωσης και επέκτασης των υποδομών του λιμανιού από τον Πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας, Σπύρο Χρυσοφώτη, τη Διευθύνουσα Σύμβουλο του Οργανισμού, Δέσποινα Γκικάκη και τον Δήμαρχο Ραφήνας, Ευάγγελο Μπουρνούς. Κατά την επίσκεψη ο κ. Πατούλης ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό πως μέσω του νέου ΠΕΠ Αττικής 2021-2027 θα χρηματοδοτηθούν τα 2 λιμάνια της Ανατολικής Αττικής (Ραφήνα κ Λαύριο) με 6 εκ ευρώ προκειμένου να υλοποιηθούν τα απαραίτητα έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης άλλα και προστασίας και ασφάλειας των επιβατών και της ναυσιπλοΐας. Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε και την κινητή Μονάδα ανακύκλωσης της Περιφέρειας η οποία βρίσκεται στο λιμάνι της Ραφήνας και ενημερώθηκε σχετικά για το πρόγραμμα της Περιφέρειας από τον Γ. Πατούλη.

Ακολούθως ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με πολίτες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Ραφήνας, όπου τόνισε μεταξύ άλλων πως «Αυτό το οποίο γίνεται στην Ανατολική Αττική είναι μία μικρογραφία των αλλαγών που συντελούνται σε ολόκληρη τη χώρα, επισημαίνοντας πως και με τη συμβολή της Περιφέρειας και του Γ. Πατούλης η Αν. Αττική αλλάζει. Δείτε σχετικό βίντεο στο παρακάτω link:

https://youtu.be/A8FolbqFays

Ευρεία σύσκεψη του Πρωθυπουργού, του Περιφερειάρχη και Υπουργών με Δημάρχους της Αν. Αττικής

Η περιοδεία του Πρωθυπουργού ολοκληρώθηκε στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Αν. Αττικής όπου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Αττικής του Υπ. Εσωτερικών Μ. Βορίδη, του Αν. Υπ. Εσωτερικών Σ. Πέτσα, του Υφ. Υποδομών Γ. Καραγιάννη, της Υφ. Τουρισμού Σ. Ζαχαράκη με Δημάρχους της Αν. Αττικής.

Παρόντες ήταν επίσης οι βουλευτές Γ. Βλάχος,Β. Οικονόμου και Δ. Χατζηδάκης, ο Γ. Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Σταμάτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Ν. Πέππας, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Π. Μαρινάκης, οι εντεταλμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι Αθ. Κατσιγιάννης και Ε. Κοσμίδη. Τον Πρωθυπουργό και τον κ. Πατούλη υποδέχθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής Αθ. Αυγερινός.

Ειδικότερα στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Δήμαρχοι:Αχαρνών  Βρεττός Σ., ΒάρηςΒούλαςΒουλιαγμένης Κωνσταντέλος Γ., Διονύσου Καλαφατέλης Γ., Κρωπίας Κιουσης Δ.,Λαυρεωτικής Λουκας Δ., Μαραθώνος Τσιρκας Σ., Παιανίας Ι. Μάδης, Παλλήνης Ζούτσος Θ., Ραφήνας-Πικερμίου Μπουρνούς Ε., Σπάτων-Αρτέμιδας Μάρκου Δ., Σαρωνικού Φιλίππου Π. και Ωρωπού Γ. Γιασημάκη. Τον Δήμαρχο Μαρκοπούλου Κ. Αλαγιάννη, ο οποίος απουσίαζε λόγω ασθένειας εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δ. Κολιαβασίλης.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής καλωσόρισε τον Πρωθυπουργό στην Αν. Αττική και τον ευχαρίστησε για την επίσκεψη, επισημαίνοντας πως η παρουσία του σηματοδοτεί το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για όλα τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που υλοποιούνται στην περιοχή της Αν. Αττικής. Παράλληλα εξήρε τη σχέση που έχει αναπτύξει η Περιφέρεια με τους Δημάρχους, κάνοντας λόγο για μία «αρμονική συνεργασία που έχει ως αποτέλεσμα έργα με ισχυρό αναπτυξιακό πρόσημο για τους πολίτες». «Η Αν. Αττική είναι πλέον ένα μεγάλο εργοτάξιο. Συνολικά εκτελούνται 1.567 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 969 εκ. ευρώ» ανέφερε και διατρέχοντας τα έργα που εκτελούνται από την Περιφέρεια στην Αν. Αττική, εστίασε στα μεγάλα περιβαλλοντικά έργα με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 500 εκ. ευρώ, στα κρίσιμα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, συνολικού προϋπολογισμού 66 εκ. και στις παρεμβάσεις για την αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας σε βασικούς οδικούς άξονες της Αν. Αττικής συνολικού προϋπολογισμού 37 εκ.. Παράλληλα αναφέρθηκε στα εμβληματικά έργα που σχεδιάζονται στην περιοχή όπως είναι το Παραολυμπιακό Κέντρο Ραφήνας και το Διευρυμένο Κέντρο Υγείας.

Ο Πρωθυπουργός άκουσε τις προτάσεις των Δημάρχων αλλά και τις ανάγκες που υπάρχουν στην περιοχή, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την καλή σχέση μεταξύ του Α’ και Β΄ Βαθμού Αυτοδιοίκησης, ενώ υπογράμμισε χαρακτηριστικά:«Τα χρήματα τα οποία διατέθηκαν στην Αυτοδιοίκηση τα τελευταία τρία χρόνια ξεπέρασαν κατά πολύ πόρους οι οποίοι είχαν εκταμιευθεί την προηγούμενη δεκαετία».

Ακολούθως αφού τοποθετήθηκαν όλοι οι συναρμόδιοι Υπουργοί που ήταν παρόντες στη σύσκεψη τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

Τη σημασία των έργων που εκτελούνται από την Περιφέρεια στην Αν. Αττική υπογραμμίστηκαν από τους παρόντες βουλευτές οι οποίοι συνεχάρησαν τον κ. Πατούλη, επισημαίνοντας ότι δίνονται λύσεις σε εκκρεμότητες ετών.

Από την πλευρά τους οι Δήμαρχοι αφού αναφέρθηκαν στην καλή και εποικοδομητική σχέση με την Περιφέρεια παρέθεσαν μία σειρά θεμάτων που απασχολούν τους Δήμους της Αν. Αττικής, με στόχο την καλύτερη λειτουργία τους. Μεταξύ άλλων εστίασαν στα οικονομικά προβλήματα των Δήμων, στα προβλήματα που προκαλεί η κινητικότητα και η υποστελέχωση του προσωπικού, στην ανάγκη επαρκούς στελέχωσης των αστυνομικών τμημάτων και επέκτασης του δικτύου συγκοινωνιών και στη σημασία υλοποίησης με γρήγορους ρυθμούς έργων που σχετίζονται με την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας της περιοχής.

Τα εμβληματικά έργα της Περιφέρειας στην Αν. Αττική

Έργα σε εξέλιξη/ολοκλήρωση

1. Συλλογή, Μεταφορά, Επεξεργασία kαι Διάθεση Ακαθάρτων Περιοχών Κορωπιου – Παιανιας προϋπολογισμού 112 εκ. € (95% ολοκλήρωση).
2. Έργα αποχέτευσης και επεξεργασίας Λυμάτων σε όλη την Ανατολική Αττική, προϋπολογισμού 420 εκ. € από πόρους δύο Ταμείων του ΕΣΠΑ 2014-2020 (Ταμείο Συνοχής και Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης). Περιλαμβάνουν τις νέες ΕΕΛ Ραφήνας και Μαραθώνα, την αναβάθμιση της μονάδας στο Μαρκόπουλο και την κατασκευή δικτύου αγωγών 1000 χλμ.
3. Κατασκευή ΧΥΤ στην ΟΕΔΑ Β/Α Αττικής στη θέση Μαύρο Βουνό Γραμματικού, συνολικού προϋπολογισμού 19,6 εκ. ευρώ και ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων μέσω πάρκων κυκλικής οικονομίας
4. Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, συνολικού προϋπολογισμού 66 εκ. ευρώ:
Κατασκευή δικτύων απορροής ομβρίων υδάτων στον Δήμο Παιανίας- Β΄Φάση», προϋπολογισμού 27 εκ.
Μελέτη αντιπλημμυρικής θωράκισης ζωνών υψηλού κινδύνου πλημμυρών βόρειου και νότιου τομέα Κορωπίου» προϋπολογισμού 2 εκ. ευρώ,
Μελέτη κατασκευής συλλεκτήρα Σ2 και δεξαμενής ανάσχεσης Δ2 στον Δήμο Αχαρνών, προϋπολογισμού 8,3 εκ ευρώ
Διευθέτηση ρέματος «Ξερέα» στον Δήμο Κρωπίας προϋπολογισμού 8,5 εκ ευρώ
Διευθέτηση ρέματος «Κόρμπι» στον Δήμο Βάρης-Βούλας Βουλιαγμένης, προϋπολογισμού 20,25 εκ ευρώ
5. Τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων Led στους βασικούς οδικούς άξονες της Ανατολικής Αττικής (Λ. Μαραθώνος, Λαυρίου, Κορωπίου Μαρκοπούλου, παραλιακή λεωφόρος) συνολικού προϋπολογισμού 37 εκ. € με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής και εξοικονόμηση ενέργειας κατά 65%.
6. Έργα συντήρησης οδικού δικτύου ευθύνης Περιφέρειας Αττικής σε  συνολικό μήκος 350 χλμ (ανακατασκευή τάπητα, επούλωση λάκκων, επισκευή στηθαίων ασφαλείας, διαγραμμίσεις, συντήρηση φωτισμού κλπ), συνολικής δαπάνης 3,5 εκ. ευρώ
7. Καθαρισμοί ρεμάτων:
Την περίοδο 2020 έως 2021 πραγματοποιήθηκαν εργασίες σε μήκος 40 χλμ με συνολική δαπάνη 1,1 εκ. ευρώ
Από το 2021 έως και τον Αύγουστο του 2023, βρίσκεται σε ισχύ σύμβαση 3,8 εκ. ευρώ. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες σε μήκος 35 χλμ

Εμβληματικά έργα που σχεδιάζονται:

Παραολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Ραφήνας, προϋπολογισμού 36 εκ. € με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το νέο Περιφερειακό Πρόγραμμα Αττική 2021-2027
Κατασκευή / βελτίωση επαρχιακής οδού Δροσιά – Διόνυσος – Νέα Μάκρη προϋπολογισμού 33.5 εκ ευρώ
Κατασκευή της παραλιακής οδού Μαραθώνα – Ωρωπού, προϋπολογισμού 3,35 εκ. ευρώ
Διευρυμένο Κέντρο Υγείας Ανατολικής Αττικής επαυξημένης δυναμικότητας με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το νέο Περιφερειακό Πρόγραμμα Αττική 2021-2027
spot_imgspot_img
spot_img

Δημοφιλείς Θέματα

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ