26.5 C
Acharnes
Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024
spot_img

Η μεγάλη σημασία της πρόληψης ακόμη και μετά την καταστροφή

Ροή Ειδήσεων

Τον τελευταίο καιρό, μια σειρά από δυσχερείς καιρικές συνθήκες έπληξαν την Ελλάδα, κάνοντας κατανοητές τις τεράστιες επιπτώσεις κλιματικής κρίσης στην Ελλάδα. Από τον μεσογειακό κυκλώνα Ιανό, τις πλημμύρες του Μπάλου, τις σφοδρές χιονοπτώσεις της Μήδειας το 2021 και της Ελπίδας του 2022, τον παρατεταμένο καύσωνα και τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, η Ελλάδα κλήθηκε να αντιμετωπίσει έντονα φαινόμενα, τα οποία, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα χρειαστεί να αντιμετωπίζει όλο και πιο συχνά.

Αυτή τη στιγμή, σημαντικό κρίνεται το πως αντιμετωπίζονται τέτοιες καταστάσεις και το πως εμείς αντιδρούμε μετά από παρόμοιες φυσικές καταστροφές. Ίσως να μην είμαστε σε θέση να τις ελέγξουμε, είμαστε όμως υποχρεωμένοι να τις αντιμετωπίσουμε, ακολουθώντας τους δυο βασικούς άξονες, που είναι η δράση και η πρόληψη.

Αυτός ήταν ο διττός στόχος των έργων πρόληψης και αποκατάστασης που ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Απρίλιο στην περιοχή Βαρυμπόμπης – Τατοΐου, με Ανάδοχο την Coca-Cola στην Ελλάδα. Η συγκεκριμένη περιοχή είχε πληγεί δραματικά κατά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021: Χιλιάδες στρέμματα δάσους του πιο σημαντικού πνεύμονα πρασίνου της Αττικής κάηκαν τότε, δημιουργώντας την ανάγκη αναγέννησης της περιοχής κατά τον αποτελεσματικότερο τρόπο.

Η έγκαιρη ανθρώπινη παρέμβαση, η οποία είναι αναγκαία έπειτα από μία τέτοιου είδους καταστροφή είναι η κατασκευή αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων. Μέσω των έργων, διασφαλίζεται όχι μόνο η πρόληψη ενός καινούριου καταστροφικού φαινομένου – πλημμυρικού, αυτή τη φορά – αλλά και η αποκατάσταση της περιοχής, που είναι ιδιάζουσας σημασίας να γίνει με φυσικό τρόπο.

Μία περιοχή που καίγεται, χάνει το πράσινο, τα δέντρα της και μία από τις επιπτώσεις της απώλειας αυτής έχει να κάνει με το έδαφος και το υπέδαφος: Καθώς εκλείπουν τα δέντρα και οι ρίζες τους, το νερό της βροχής δεν μπορεί να συγκρατηθεί και παρασύρει στο πέρασμά του το χώμα, έως ότου βρεθεί η περιοχή όπου θα «λιμνάσει». Η συγκεκριμένη περιοχή πλημμυρίζει, ενώ το καμένο δάσος χάνει και το χώμα από το οποίο θα ξεκινούσε η αναγέννησή του.

Είναι λοιπόν κατανοητό πως, ώστε να αποκατασταθεί μια περιοχή, μετά από μια καταστροφή όπως αυτή που επιφέρουν οι δασικές πυρκαγιές, απαιτείται άμεση παρέμβαση με έργα αποκατάστασης και πρόληψης, με έργα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά.

Στη συγκεκριμένη περιοχή της Βαρυμπόμπης – Τατοΐου, αυτό ανέλαβε να πράξει η Coca- Cola στην Ελλάδα. Φυσικά, τον Απρίλιο παραδόθηκε στην ελληνική πολιτεία το μεγαλύτερο τέτοιο έργο αποκατάστασης στην Αττική: Μια δωρεά που έφτασε τα 1,8 εκατομμύρια ευρώ, για αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα σε έκταση 7.715 στρεμμάτων.

Το έργο παραδόθηκε στην ελληνική πολιτεία τον Απρίλιο του 2022, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, του υφυπουργού Γιώργου Αμυρά και του γγ Δασών Κωνσταντίνου Αραβώση. Η Coca Cola ανέλαβε την αναδοχή στο πλαίσιο του προγράμματος Αναδόχων Αποκατάστασης και Αναδάσωσης, το οποίο όρισε το υπουργείο και μέσω του οποίου, ιδιωτικές εταιρίες και οργανισμοί μπορούν να βοηθήσουν στη διαδικασία αναγέννησης του φυσικού πλούτου της χώρας καθώς και στην προστασία των καμένων εκτάσεων από πλημμυρικά φαινόμενα.

Όπως τόνισε κατά την εκδήλωση η Γενική Διευθύντρια της Coca Cola Τρία Έψιλον, κα Μαρία Αναργύρου – Νίκολιτς, η εταιρεία δεσμεύεται να ελέγχει την εξέλιξη της αποκατάστασης της περιοχής, προκειμένου να παίρνει μέρος όποτε κάτι τέτοιο κρίνεται απαραίτητο: «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε συστηματικά την περιοχή και θα συμβάλλουμε όπου και όπως κρίνεται απαραίτητο για την αναγέννησή της, αλλά και για να αποφύγουμε παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον», δήλωσε η ίδια σχετικά.

Με την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου γίνεται σαφής ο τρόπος με τον οποίο ο ανθρώπινος παράγοντας πρέπει να παρεμβαίνει για την αποκατάσταση και την πρόληψη μετά από κάθε φυσική καταστροφή: Μέσω της υποστήριξης των φυσικών διαδικασιών. Τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα είναι ένα πρώτο βήμα  κάθε οργανωμένης κοινωνίας προς μία περιοχή που έχει πληγεί μετά από μία δασική πυρκαγιά. Ακόμα και όταν πρόκειται για μία πυρκαγιά μεγάλης έκτασης όπως εκείνη της Βαρυμπόμπης, όπου οι αντικειμενικές δυσκολίες ολοκλήρωσης των έργων αυτών είναι προφανείς, μπορούν να ξεπεραστούν – όπως απέδειξε με την προσπάθειά της η Coca Cola στην Ελλάδα.

Πηγή: cnn.gr
spot_imgspot_img
spot_img

Δημοφιλείς Θέματα

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ