22.3 C
Acharnes
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
spot_img

Στην επίσημη παρουσίαση του νέου ΕΣΠΑ ο Περιφερειάρχης Αττικής

Ροή Ειδήσεων

 

Στο συνέδριο για την παρουσίαση του νέου ΕΣΠΑ 2021 – 2027, που άνοιξε τις εργασίες του σήμερα στην Καλαμάτα, βρέθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο οποίος το πρωί παρακολούθησε την εναρκτήρια ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ακολούθως, ο κ. Πατούλης συμμετείχε στην πρώτη συνεδρίαση του νεοσυσταθέντος Συμβουλίου Παρακολούθησης και Συντονισμού Αναπτυξιακών Παρεμβάσεων, που έλαβε χώρα στο πλαίσιο του συνεδρίου. Το νέο αυτό όργανο έχει ως αποστολή τον συντονισμό των ταμείων και των συνεργειών και της συμπληρωματικότητάς τους για την επίτευξη των στόχων των αναπτυξιακών παρεμβάσεων της προγραμματικής περιόδου 2021-2027.

Στην τοποθέτησή του, ο Περιφερειάρχης Αττικής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το συνέδριο «στέλνει ένα αισιόδοξο μήνυμα κι επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες του μέλλοντος, αξιοποιώντας κάθε χρηματοδοτική ευκαιρία που έχει στη διάθεσή της η Πατρίδα  μας», τονίζοντας ότι η «Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση διεκδικεί ακόμη μεγαλύτερο λόγο και ρόλο, τόσο στο στρατηγικό σχεδιασμό, όσο και στην κατανομή και διαχείριση των κονδυλίων – επιλογές κι αποφάσεις που μας αφορούν άμεσα και δεν μπορούν να λαμβάνονται μακριά από τους πολίτες και το θεσμό που βρίσκεται εγγύτερα σε αυτούς».

Όσον αφορά στην Περιφέρεια Αττικής, ο κ. Πατούλης αφού χαρακτήρισε το ΕΣΠΑ ως το βασικότερο εργαλείο ανάπτυξης και άρσης των ανισοτήτων στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της Ελλάδας, έκανε ιδιαίτερο λόγο στην έκθεση του ΟΟΣΑ, βάσει της οποίας η παραγωγικότητα της Αττικής είναι το κλειδί για την ανάκαμψη του συνόλου των οικονομικών μεγεθών της χώρας, καθώς η επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης 3% μόνο στην Αττική, θα μπορούσε να μειώσει τον απαιτούμενο χρόνο για την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας στα προ κρίσης επίπεδα από τα 15 στα επτά χρόνια. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «βάσει αυτών των στοιχείων, είναι πλέον σαφές η Αττική αποτελεί την ατμομηχανή της αναπτυξιακής επανεκκίνησης της χώρας».

Ο Περιφερειάρχης Αττικής έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αύξηση του νέου ΕΣΠΑ κατά 54%, με προϋπολογισμό που αγγίζει τα 1,6 δις ευρώ, «ένας βασικός πυλώνας χρηματοδότησης, που υπηρετεί το συνολικό αναπτυξιακό μας όραμα για την Αττική, καθώς σε αυτό προβλέπονται 200 εκ. ευρώ για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της έρευνας και της καινοτομίας, 330 εκ. € για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, 130 εκ. € για βιώσιμα μεταφορικά δίκτυα και ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, 650 εκ. € για την Κοινωνική Συνοχή, την Υγεία, την Παιδεία και την Πρόνοια, καθώς και 290 εκ. € για την υλοποίηση σχεδίων ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Πατούλης συνεχάρη τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την πολιτική βούληση να καταστήσει πρωτοπόρο τη χώρα στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, καθώς και τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Νίκο Παπαθανάση, τον υφυπουργό Γιάννη Τσακίρη και τον Υφυπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστο Δήμα, τους αρμόδιους Γενικούς Γραμματείς  Γιώργο Ζερβο, Δημήτρη Σκάλκο και την Ειδική Γραμματέα Νίκη Δανδόλου, καθώς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων για την άψογη συνεργασία με τις Περιφέρειες της χώρας.

Τόνισε μάλιστα ότι η επιτάχυνση των προγραμμάτων της νέας περιόδου, θα οδηγήσει σε άμεση μείωση της επιβάρυνσης του ΠΔΕ. «Ο τρόπος που υλοποιούμε το ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Αττικής υπηρετεί όχι μόνον τις ανάγκες μας, αλλά το συνολικό εθνικό σχεδιασμό για την αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας. Είναι η δική μας συμβολή, σε μια προσπάθεια, που θέτει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και υπηρετεί το ευρωπαϊκό μοντέλο ζωής» πρόσθεσε ο κ. Πατούλης.

 

 

 

spot_imgspot_img
spot_img

Δημοφιλείς Θέματα

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ