12.7 C
Acharnes
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img

Αυτοψία των “Π” στις περιοχές που καταστράφηκαν από τις περσινές πυρκαγιές

Ροή Ειδήσεων

Χιλιάδες είναι τα καμένα δέντρα, που παραμένουν άσκοπα, καθώς χαράδρες, κολώνες ηλεκτροδότησης και ρέματα δεν έχουν καθαριστεί. Το σκηνικό δεν άλλαξε και πολύ έπειτα από την φονική πυρκαγιά το περσινό καλοκαίρι στην Βαρυμπόμπη, η οποία κατέστρεψε 100 χιλιάδες στρέμματα δάσους, μετατρέποντας σε κρανίου τόπο την βορειοανατολική πλευρά του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας.

Όπως μπορεί κανείς να δει, λοιπόν, μέσα από φωτογραφίες, χιλιάδες καμένα δέντρα παραμένουν άσκοπα, μικρές χαράδρες και ρέματα έχουν μείνει ακαθάριστα ενώ κατά μήκος της Λ. Τατοΐου από το ύψος του Ιππικού Ομίλου προς τον “Λεωνίδα”, το παραδοσιακό εστιατόριο της περιοχής, τα συνεργεία καθαρισμού έχουν στοιβάξει τα κλαδιά στις άκρες του δρόμου.

Την ώρα που τα αίτια του προηγούμενου φιάσκου αναζητούνται, αποτελώντας πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ του διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και της Πυροσβεστικής, έχουν δημιουργηθεί προϋποθέσεις για τον επόμενο, όπου έχουν απομείνει μόνο απομονωμένα σπίτια και οικισμοί.

Στον Άγιο Μερκούριο, τον Άγιο Βαρνάβα, δυτικά στους Θρακομακεδόνες και νοτιότερα στο Τατόϊ, οι μεγάλες κολώνες και οι πύργοι ηλεκτρισμού μέσα στο δάσος εξακολουθούν να μένουν ακαθάριστοι τόσο στην κορυφή όσο και στην βάση.

Ο κίνδυνος φωνάζει από μακριά και δεν χρειάζεται κάποιος ειδικός για να διαπιστώσει ότι έγιναν “μικροδουλειές”. Με λίγα λόγια, δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς ότι οι εργάτες έκοψαν κάποια ολοσχερώς κατεστραμμένα δέντρα στις άκρες των δασικών εκτάσεων και τα υπόλοιπα τα άφησαν, ενώ παράλληλα εγκαταλείφθηκαν και οι διαδικασίες πυροπροστασίας.

Άμεσης απάντησης χρήζει το σύνηθες πια ερώτημα: “Τι μπορεί να γίνει τώρα;”. Δεδομένης της αντιμετώπισης της κατάστασης, καθίσταται αναπόφευκτη η πρωθυπουργική παρέμβαση, γι’ αυτό και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την περασμένη Πέμπτη, είχε μακρά σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Κάτι αντίστοιχο συνέβη και το 2019 στο Μάτι. Τότε ο πρωθυπουργός είχε ενεργοποιήσει υπηρεσίες, για να δοθεί άδεια σε τεχνικές εταιρίες να συλλέξουν πάνω από 20.000 τόνους καύσιμης ύλης σε οικόπεδα δίπλα από σπίτια στον Νέο Βουτζά. Ο μηχανισμός λειτούργησε ακαριαία και το έργο ολοκληρώθηκε σε λίγα 24ωρα.

Αυτή τη φορά, τα πράγματα είναι σαφώς δυσκολότερα, αφού τα κλαριά και οι κορμοί βρίσκονται σε ακτίνα 5-8 χιλιομέτρων, ενώ η ανεπτυγμένη χαμηλή βλάστηση διευκολύνει την ταχεία εξάπλωση μιας νέας φωτιάς. Όσοι απ’ τους κατοίκους έμειναν, απευθύνουν εκκλήσεις βοήθειας, διότι λόγω της μορφολογίας του εδάφους της εκτεταμένης αυθαίρετης δόμησης και των πολλών γραμμών ρευματοδότησης, έχουν βέβαιο τον αφανισμό των περιουσιών τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνη την Τρίτη 3 Αυγούστου 2021, η πυρκαγιά είχε ξεσπάσει από νωρίς το μεσημέρι με θερμοκρασία ατμόσφαιρας 40 βαθμούς Κελσίου και υγρασία 20%. Οι ίδιες συνθήκες επικρατούν και φέτος και μάλιστα αρκετά νωρίτερα. 

H πυροσβεστική αναφέρεται ότι όλα ξεκίνησαν από τον πυλώνα ΧΑ 44 του δικτύου υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ σε απόσταση 520 μέτρων από τον “Λεωνίδα” και οφείλονταν στη δημιουργία ισχυρών ηλεκτρικών τόξων λόγω μη καθαρισμού των μονωτήρων.

Ο διαχειριστής (ΑΔΜΗΕ) αμφισβήτησε το παραπάνω, αναφέροντας ότι ως μετασχηματιστές συντηρούνται σωστά και πως το βραχυκύκλωμα πραγματοποιήθηκε πολύ μετά το ξέσπασμά της. Κοινό τόπο, αποτελεί το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία επιμέλεια για την προστασία του περιβάλλοντος, πράγμα που συμβαίνει και φέτος σε μια εξαιρετικά δυσχερή κατάσταση με τις φήμες για τα “παιχνίδια” ξένων μυστικών υπηρεσιών και οργιώδη σχέδια οικοπεδοφάγων να διαδέχονται η μία την άλλη.

 

 

Πηγή: parapolitika.gr
spot_imgspot_img
spot_img

Δημοφιλείς Θέματα

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ