12.7 C
Acharnes
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img

Πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη: 107 αξιωματικοί της Πυροσβεστικής καλούνται ως ύποπτοι

Ροή Ειδήσεων

Πρωτοφανής χαρακτηρίζεται η κλήση 107 αξιωματικών της Πυροσβεστικής δύναμης, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για την φονική πυρκαγιά που ξέσπασε το καλοκαίρι του 2021 στην Βαρυμπόμπη, καταστρέφοντας χιλιάδες στρέμματα.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί έκπληξη, καθώς είναι η πρώτη φορά που καλείται ένας τόσο μεγάλος αριθμός αξιωματικών ως ύποπτοι για την πυρκαγιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι 107 αξιωματικοί της Πυροσβεστικής καλούνται ως ύποπτοι για εμπρησμό από αμέλεια σε δάσος. Η κλήση τόσων πολλών αξιωματικών, έχει προκαλέσει αρκετά μεγάλο «αναβρασμό» στο Πυροσβεστικό Σώμα και αναμένονται εξελίξεις και ενδεχομένως αντιδράσεις.

Στη δικογραφία υπάρχουν πορίσματα από πραγματογνώμονες, που αναφέρουν πως δεν υπήρξε εναέρια επιτήρηση, κάτι που σε συνδυασμό με την καθυστερημένη αντίδραση των πυροσβεστών, επέτρεψε στην πυρκαγιά να πάρει μεγάλη έκταση. Την ίδια στιγμή, ευθύνες αποδίδονται και για την δεύτερη ημέρα πυρκαγιάς  με τη συνολική ζημιά που προκλήθηκε στη Βαρυμπόμπη να είναι 100.000 στρέμματα δάσους τα οποία έγιναν «στάχτη».

Η μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε το μεσημέρι της 3ης Αυγούστου του 2021 έκαψε περίπου 100.000 στρέμματα πευκοδάσους και περί τις 130 κατοικίες. Η φωτιά προκλήθηκε από τον πυλώνα ΧΑ 44 του δικτύου υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από το εστιατόριο «Λεωνίδας» στη Βαρυμπόμπη και οφείλεται στη δημιουργία ισχυρών ηλεκτρικών τόξων λόγω μη καθαρισμού των μονωτήρων.

Η απάντηση του ΑΔΜΗΕ στο πόρισμα

«Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε μεγάλη απόσταση από τους πυλώνες του ΑΔΜΗΕ, όπως προκύπτει από όλο το διαθέσιμο οπτικοακουστικό υλικό, και ακολούθως άρχισε να πλησιάζει το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ και να θέτει διαδοχικά εκτός λειτουργίας τα κυκλώματά του.

Όταν το τεχνικό προσωπικό του ΑΔΜΗΕ εντόπισε οπτικά την πρώτη εστία και ειδοποίησε αμέσως την Πυροσβεστική, δεν είχε καταγραφεί ακόμη λειτουργία των ηλεκτρονόμων και του διακοπτικού υλικού. Όταν η φωτιά πλησιάζει, λόγω των καυσαερίων που προσεγγίζουν τους πυλώνες και τους αγωγούς, δημιουργείται ιονισμός ο οποίος παράγει ηλεκτρικά τόξα και άρα βραχυκυκλώματα στο δίκτυο.

Το πρώτο βραχυκύκλωμα στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ σημειώθηκε τουλάχιστον μισή ώρα μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς το μεσημέρι της 3/8/2021, γεγονός που οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι η φωτιά και οι καπνοί προκάλεσαν το βραχυκύκλωμα στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ και όχι το αντίθετο.

Ο ΑΔΜΗΕ διεξάγει όλες τις απαραίτητες συντηρήσεις στο δίκτυό του, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και διαθέτει πιστοποιημένα συστήματα για τον άμεσο εντοπισμό και την αποκατάσταση τυχόν βλαβών.

Οι πυλώνες του ΑΔΜΗΕ άντεξαν τη φωτιά, λόγω της καλής συντήρησής τους, με αποτέλεσμα να επανέρχονται τακτικά σε λειτουργία κατά τη διάρκεια της φωτιάς και να διατηρηθεί η ηλεκτροδότηση του λεκανοπεδίου Αττικής.

Επίσης, ο ΑΔΜΗΕ και φέτος, όπως και όλες τις προηγούμενες χρονιές, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα καθαρισμών ώστε να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του Συστήματος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ακόμη και σε περίπτωση πυρκαγιών.

Ο Διαχειριστής βρίσκεται σε συνεργασία με τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, που συνεχίζουν να διεξάγουν έρευνα για το θέμα της περυσινής πυρκαγιάς και τους παρέχει όλα τα στοιχεία που διαθέτει.

Οι εισαγγελικές έρευνες που έχουν διεξαχθεί στο παρελθόν δεν έχουν αποδώσει τις πυρκαγιές που αναφέρονται στο δημοσίευμα, στο δίκτυο μεταφοράς ή διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο ΑΔΜΗΕ ουδέποτε ενημερώθηκε από την εφημερίδα για οποιοδήποτε θέμα που σχετίζεται με την περυσινή πυρκαγιά, ενώ η εφημερίδα δεν ζήτησε την άποψή του, όπως θα όφειλε, πριν από τη δημοσίευση του ρεπορτάζ.

Ως εκ τούτου ο ΑΔΜΗΕ επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά του».

 

Πηγή: newsit.gr
spot_imgspot_img
spot_img

Δημοφιλείς Θέματα

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ