12.7 C
Acharnes
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img

Το εφετείο δικαίωσε την οικογένεια του Μάριου που σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα στο Μενίδι

Ροή Ειδήσεων

Ραγδαίες οι εξελίξεις στην υπόθεση του Μάριου, ο οποίος σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα μέσα στο σχολείο του στην περιοχή του Μενιδίου το 2017.

Η οικογένειά του άτυχου Μάριου Σουλούκου πέτυχε δεύτερη νίκη κόντρα στις αιτιάσεις του Δημοσίου και την άρνηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (παρά το σχετικό αίτημα του Υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα ) να λήξει συμβιβαστικά την υπόθεση αποζημίωσης. Το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο με την απόφαση του απέρριψε ομοφώνως την έφεση του Ελληνικού Δημοσίου, διατηρώντας την αρχικά, αποζημίωση των 490.000 ευρώ για την οικογένεια του μικρού Μάριου.  Μάλιστα το δικαστήριο επιρρίπτει ξεκάθαρα ευθύνες στο δημόσιο (αστυνομία) για το γεγονός ότι δεν είχε λάβει την απαραίτητη αστυνομική φύλαξη σε μια περιοχή που η εγκληματικότητα βρίσκεται στα ύψη.

«Επειδή με δεδομένα τα ανωτέρω εκτεθέντα, το Δικαστήριο λαμβάνοντας υπόψη ότι το ένδικο τραγικό συμβάν συνέβη κατά την διάρκεια σχολικής εκδήλωσης στο 6ο Δημοτικό σχολείο, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή αυξημένης επικινδυνότητας, γεγονός που δεν αμφισβητείται από το εκκαλούν, αφού γειτνιάζει με τις δύο χαρτογραφημένες ως πλέον επικίνδυνες περιοχές του Δήμου Αχαρνών, η εγκληματικότητα των οποίων μάλιστα εκφεύγει των ορίων τους (βλ. σχετικώς την αναφερόμενη στη Δ.Ε. Αχαρνών περιγραφή της κατάστασής, στα προαναφερθέντα επιχειρησιακά σχέδια της αστυνομίας), κρίνει ότι το εναγόμενο παρέλειψε να λάβει, δια των αστυνομικών οργάνων του, τα προσήκοντα αποτελεσματικά μέτρα προστασίας της περιοχής, όπου βρισκόταν το σχολικό συγκρότημα. Ειδικότερα, τα αστυνομικά όργανα παρέλειψαν ή σε κάθε περίπτωση, δεν εφάρμοσαν ορθά και αποτελεσματικά, τα προληπτικά μέτρα για τον έλεγχο της εγκληματικότητας της περιοχής, που είχαν εκπονηθεί με τους ανωτέρω Επιχειρησιακούς Σχεδιασμούς με σκοπό να αποθαρρύνουν την εκδήλωση εγκληματικών ενεργειών, μεταξύ των οποίων και την παράνομη και άσκοπη χρήση όπλων.»

Η απόφαση δόθηκε στο Ελληνικό Δημόσιο τέλη Φεβρουαρίου και το ΝΣΚ έχει πλέον 60 μέρες για να ασκήσει αναίρεση ενώπιον του Συμβουλίου της Επικράτειας, που αποτελεί τον τελευταίο βαθμό δικαιοδοσίας.

Σημαντικό να αναφερθεί είναι ότι το δημόσιο ισχυρίστηκε ότι η αγωγή πρέπει να απορριφθεί διότι: «εσφαλμένως το πρωτοβάθμιο δικαστήριο δε στάθμισε 1) ότι ο θανάσιμος τραυματισμός του Μάριου Σουλούκου δεν προκλήθηκε από ενέργεια όργανου του ελληνικού Δημοσίου 2)  το γεγονός ότι δεν έλαβαν εν προκειμένω χώρα παράνομες πράξεις ή παραλείψεις των αστυνομικών οργάνων 3) ο σκοπός της χρηματικής ικανοποίησης είναι ηθική παρηγοριά και η ψυχική ανακούφιση και όχι η αποζημίωση του παθόντος και πολύ περισσότερο ο πλουτισμός του και 4) την παγκοσμίως γνωστή δριμεία δημοσιονομική κρίση της χώρας που διαμορφώνει το γενικότερο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον και η οποία επιδρά αναπόφευκτα στο ποσό που κατ’ εύλογη κρίση απαιτείται για την ηθική παρηγοριά και ψυχική άνω ανακούφιση του ζημιωθέντος προσώπου, αφού το πρόσωπο αυτό εντάσσεται στο συγκεκριμένο ως άνω περιβάλλον».

Πηγή:  enikos.gr

spot_imgspot_img
spot_img

Δημοφιλείς Θέματα

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ