Σήμερα (05/02) συμπληρώθηκαν 31 χρόνια από την τραγωδία με το μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας στο όρος Όθρυς.
Το αεροσκάφος C-130, το οποίο είχε τον αριθμό 748, είχε απογειωθεί την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 1991, λίγο μετά τις πρωινές ώρες, από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας με προορισμό τη Νέα Αγχίαλο. Παρ’ όλα αυτά, το στίγμα του αεροσκάφους χάθηκε ξαφνικά απ’ το ραντάρ, αφού είχε ζητήσει άδεια προσγείωσης, την οποία είχε λάβει.
Για τέσσερις ολόκληρες ημέρες ήταν χαμένα τα ίχνη του συγκεκριμένου αεροσκάφους με τα μέλη της έρευνας και διάσωσης να αναζητούν ίχνη του διαρκώς, χωρίς η έρευνα να έχει άμεσα αποτελέσματα. Εν τέλει, στις 8 Φεβρουαρίου κυβερνήτης στρατιωτικού ελικοπτέρου, που συμμετείχε στις έρευνες αναγνώρισε συντρίμμια του C-130 στην κορυφή Τσατάλι του όρους Όθρυς σε υψόμετρο 1.520. Από την πρόσκρουση, δεν επέζησε κανείς από τους 63 αξιωματικούς. υπαξιωματικούς και σμηνίτες.
Το αεροσκάφος βρέθηκε περίπου 38 χιλιόμετρα από την Αγχίαλο, όταν χάθηκε αναίτια από το ραντάρ χωρίς να αναφερθεί κανένα πρόβλημα από τον κυβερνήτη του επισμηναγό, Μπίνα Δ.
Βάσει των επίσημων εγγράφων που κατατέθηκαν στα στρατιωτικά δικαστήρια που έγιναν, η τελευταία επαφή του αεροσκάφους με τον πύργο ελέγχου της 111 ΠΜ ήταν λίγο μετά τις 12, 12: 55 συγκεκριμένα κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία προσγείωσης, ξαφνικά χάθηκε, αφού χαμηλή νέφωση και ακραία καιρικά φαινόμενα επικρατούσαν.
Ο προορισμός του C-130 ήταν η Κρήτη, σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν στην δημοσιότητα από το ΥΕΘΑ, αφού πρώτα έπρεπε να πάρει το προσωπικό από την 111 ΠΜ (Αγχίαλο), που θα μετέφερε στην 115 ΠΜ (Χανιά) και στο Τυμπάκι.
Οι έρευνες ήταν εντατικές και διαρκείς. Οκτώ αεροσκάφη F-16, δύο C-130, δύο πυροσβεστικά CL-215, δύο ελικόπτερα του Ναυτικού και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας ξεκίνησαν να ερευνούν πιθαμή προς πιθαμή την περιοχή που είχε εξαφανιστεί το μοιραίο αεροσκάφος.
Την ίδια ώρα, μεγάλες δυνάμεις καταδρομών και πεζοναυτών άρχισαν επίσης να αναζητούν τις πιθανές περιοχές πτώσης του, κάνοντας έρευνες κυρίως πάνω από τη νοητή γραμμή της πορείας που θα έπρεπε να είχε ακολουθήσει.
Όμως, ενώ η κινητοποίηση ήταν τεράστια, ο εντοπισμός των συντριμμιών του C-130 έγινε μετά από 4 μέρες, στο όρος Όθρυς, 60 χιλιόμετρα περίπου μακριά από το σημείο που θα έπρεπε κανονικά να βρίσκεται σε λάθος γωνία 63 μοίρες.
Η δίκη ξεκίνησε μετά από περίπου 4 χρόνια, συγκεκριμένα στις 4 Νοεμβρίου 1994 στο Αεροδικείο Αθηνών και ένοχος κρίθηκε ο χειριστής του πύργου ελέγχου του Αλμυρού, ο οποίος καταδικάστηκε σε 2ετή φυλάκιση με αναστολή. Τα αίτια που μοιραίου αεροπορικού δυστυχήματος παραμένουν άγνωστα έως και σήμερα. Το επίσημο πόρισμα δεν δόθηκε ποτέ στην δημοσιότητα καθώς επρόκειτο για στρατιωτικό απόρρητο.
Δείτε σχετικό βίντεο και φωτογραφικό υλικό παρακάτω:
Πηγή: mixanitouxronou.gr