22.3 C
Acharnes
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
spot_img

Λύκοι εντοπίστηκαν δίπλα από το πάρκινγκ του τελεφερίκ στην Πάρνηθα

Ροή Ειδήσεων

Οδηγός του αυτοκινήτου κατάφερε να απαθανατίσει δίπλα από το πάρκινγκ του τελεφερίκ στην Πάρνηθα, λύκους, σε σημείο όπου η ανθρώπινη παρουσία είναι έντονη. 

Στα βίντεο φαίνεται ξεκάθαρα η παρουσία του λύκου, τον οποίο φωτίζουν τα φώτα του αυτοκινήτου. Κάτι που προκαλεί εντύπωση είναι ότι ο λύκος δείχνει να μην φοβάται, ακόμη και μετά την κίνηση του οδηγού να πλησιάζει το άγριο ζώο, σε απόσταση 2-3 μέτρων. Η στιγμή που ο λύκος απομακρύνεται είναι όταν το αυτοκίνητο αρχίζει να αναπτύσσει ταχύτητα.

Το βίντεο είναι τραβηγμένο από την πλευρά του τελεφερίκ και φαίνεται ότι οι λύκοι κατεβαίνουν όλο και χαμηλότερα, προκειμένου να βρούνε τροφή. Σύμφωνα ,όμως, με ειδικούς, οι λύκοι δεν δείχνουν να είναι επιθετικοί προς τους ανθρώπους. Οι ειδικοί λοιπόν συνιστούν τους πολίτες εάν κάποιο ζώο γίνει αντιληπτό, να μην πλησιάσουν και να μην ταΐσουν αυτό.

Αν κάποιος συναντήσει έναν λύκο, κατά πρώτοις θα πρέπει να δείξει ψυχραιμία και να συνεχίσει το δρόμο του, προσπαθώντας να απομακρυνθεί από το άγριο ζώο. Μόνο εάν ο λύκος πλησιάσει, δείχνοντας ότι δεν φοβάται την ανθρώπινη παρουσία, σε απόσταση κάτω των 20 μέτρων, τότε πρέπει κάποιος να χτυπήσει παλαμάκια, να κουνήσει έντονα τα χέρια του ή ακόμα και να ρίξει κάποια πέτρα.

Βασικές αιτίες για την παρουσία λύκων σε περιοχές, όπου υπάρχει ανθρώπινη παρουσία είναι οι πυρκαγιές, η ανάκαμψη του οικοσυστήματος καθώς και η εξοικείωσή του με τον άνθρωπο.

Μπορείτε να δείτε τα βίντεο παρακάτω:

Συναγερμός στον Διόνυσο

Στον Διόνυσο ο εντοπισμός δύο νεκρών σκυλιών που κατακρεουργηθήκαν από άγριο ζώο σήμανε συναγερμό στις Αρχές. Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί, αν το άγριο ζώο που κατασπάραξε τα δύο σκυλιά είναι λύκος. Ο Δήμος Διονύσου έχει σημάνει σχετική ανακοίνωση με την οποία καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν βγάζουν βόλτα τα κατοικίδιά τους, ενώ τους καλεί να μην αφήνουν σε εξωτερικούς χώρους τροφή για ζώα.

Στο σημείο όπου βρέθηκαν νεκρά τα δύο σκυλιά στον Διόνυσο μετέβη το πρωί της Δευτέρας ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, ο οποίος ενημερώθηκε αναλυτικά για το περιστατικό.

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρεται:

«Ο κ. Αμυράς, συνοδευόμενος από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δασών της Γενικής Διεύθυνσης Δασών του ΥΠΕΝ, Παναγιώτη Δρούγα, έκανε αυτοψία στο σημείο του συμβάντος και ενημερώθηκε για τη διερεύνηση του περιστατικού από το Δασαρχείο Πεντέλης και το Δασονομείο Αγίου Στεφάνου.

Κατά την επίσκεψη αποφασίστηκε να εξεταστούν λεπτομερώς όλα τα διαθέσιμα στοιχεία με έρευνα που ίσως απαιτήσει την εκταφή των δύο σκύλων και την παραλαβή δειγμάτων γενετικού υλικού, παρουσία κτηνιάτρου του Δημοσίου. Στόχος είναι, με τη συνεργασία της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ» που διαθέτει επιστημονική εμπειρία σχετικώς με τα άγρια θηλαστικά, να διαπιστωθεί εαν η επίθεση στα σκυλιά, τα οποία βρίσκονταν σε περιφραγμένο χώρο, έγινε από λύκο ή κάποιο άλλο ζώο και αναλόγως να δοθούν περαιτέρω οδηγίες σε εμπλεκόμενους φορείς και κατοίκους.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Προϊστάμενος του Δασαρχείου Πεντέλης, Αθανάσιος Ρέππας, ο Προϊστάμενος του Δασονομείου Αγίου Στεφάνου, Κώστας Μούγιος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Διονύσου, Μανόλης Κόκκαλης καθώς και εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας της Δημοτικής Ενότητας Διονύσου και της τοπικής φιλοζωικής οργάνωσης.

Στον σχεδιασμό του ΥΠΕΝ για την ενημέρωση του κοινού εντάσσεται και η άμεση έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου, με χρήσιμες οδηγίες για την προστασία των πολιτών και των κατοικίδιων ζώων τους, σε συνεργασία με την «Καλλιστώ».

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς δήλωσε: «Αν πρόκειται για λύκο, θα προχωρήσουμε σε μέτρα, όπως η σήμανση στην περιοχή και η ενημέρωση των κατοίκων για την παρουσία τέτοιου είδους θηλαστικού, ώστε να αποφύγουμε τη σύγκρουση ανθρωπογενών δραστηριοτήτων και άγριων ζώων. Παρ’ όλα αυτά ας περιμένουμε να δούμε τι θα πουν οι επιστήμονες. Θα δράσουμε βάσει στοιχείων με τη βοήθεια του Δασαρχείου και του Δασονομείου. Πάντως το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι η εμφάνιση άγριων ζώων σε τέτοιες περιοχές με δάση και βουνά δεν είναι η εξαίρεση, είναι κάτι φυσιολογικό. Άρα πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε μια ισορροπία, ώστε να μην κινδυνεύει κανείς, ούτε η άγρια πανίδα ούτε οι άνθρωποι και τα κατοικίδιά τους».

 

 

Πηγή: newsbomb.gr
spot_imgspot_img
spot_img

Δημοφιλείς Θέματα

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ