26.5 C
Acharnes
Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024
spot_img

Μνημόνια συνεργασίας του ΥΠΠΟΑ για τεκμηρίωση των κινητών αντικειμένων απο το π. βασιλικό κτήμα στο Τατόϊ

Ροή Ειδήσεων

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, εγκαινίασε την συστηματική συνεργασία με θεσμικούς φορείς, μουσειακούς οργανισμούς , ακαδημαϊκά ιδρύματα αλλά και με εξειδικευμένους επιστήμονες και εμπειρογνώμονες με σκοπό την τεκμηρίωση των περισσότερων απο 110.000 κινητών αντικειμένων της π. βασιλικής οικογένειας. Ο αριθμός των συγκεκριμένων αντικειμένων αυξάνεται σημαντικά ενώ η σχετική έρευνα δεν έχει ακόμη εξαντληθεί.

Τα Μνημόνια υπέγραψε η Λίνα Μενδώνη με τους εκπροσώπους του Μουσείου Μπενάκη, του Μουσείου Γουλάνδρη Φυσικής Ιστορίας, της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρίας της Ελλάδος. Παράλληλα, αρχίζει η συνεργασία  του ΥΠΠΟΑ με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία, καθώς και με επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης σε συγκεκριμένα πεδία, όπως με την  Επίτιμη Διευθύντρια Συλλογών και Μουσειολογικού Προγραμματισμού της Εθνικής Πινακοθήκης Όλγα Μεντζαφού-Πολύζου, ειδική εμπειρογνώμονα για τη συλλογή έργων τέχνης, την ιστορικό Εφαρμοσμένων Τεχνών Ευφροσύνη Ρούπα, εξειδικευμένη στα αντικείμενα βιομηχανικού σχεδιασμού), και τον  Κώστα Σταματόπουλο, για την ιστορική τεκμηρίωση.

«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού κινητοποιεί το σύνολο των επιστημονικών και δημιουργικών δυνάμεων της χώρας για το έργο της αποκατάστασης του πολιτιστικού αποθέματος, του κτηριακού συνόλου και αντικειμένων, του π. βασιλικού κτήματος Τατοΐου. Η υπογραφή Μνημονίων Συνεργασίας με κορυφαία ιδρύματα, μουσειακούς και εκπαιδευτικούς φορείς, καθώς και η συνεργασία με επιστήμονες με εξειδικευμένες γνώσεις, δηλώνει όχι μόνο την βούλησή μας να προχωρήσουμε με ταχείς ρυθμούς το έργο της ανάδειξης και αποκατάστασης του Τατοϊου, αλλά και την απόφασή μας να υλοποιηθεί το έργο με τον βέλτιστο τρόπο. Γι’ αυτό και αξιοποιούμε τους φορείς και τους επιστήμονες που διαθέτουν αναμφισβήτητη γνώση, εμπειρία και υψηλή εξειδίκευση στους πολλούς και διαφορετικούς τομείς, που συνθέτουν το σύνολο των κινητών αντικειμένων της π. βασιλικής οικογένειας. Προχωρούμε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά μας –ακολουθώντας τις προθεσμίες που θέτουν το ΕΣΠΑ 2014-2020 και το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα κινητά αντικείμενα της π. βασιλικής οικογένειας παρουσιάζουν εξαιρετικά μεγάλη ποικιλία ως προς το είδος τους και το υλικό κατασκευής τους, γι’ αυτό και απαιτείται διεπιστημονική συνεργασία και υψηλή εξειδίκευση. Αυτό επιτυγχάνεται με την συνεργασία όλων των φορέων και των ειδικών, οι οποίοι συμπράττουν με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, προκειμένου να επιτευχθεί το καλλίτερο και αρτιότερο, επιστημονικά, αποτέλεσμα» δήλωσε η Υπουργός, Λίνα Μενδώνη.

Κύριος στόχος της συνεργασίας του ΥΠΠΟΑ με αναγνωρισμένους φορείς και εξειδικευμένους εμπειρογνώμονες είναι η υψηλού επιπέδου τεκμηρίωση όσο το δυνατόν περισσότερων απο 11.000 κινητών πολιτιστικών αντικειμένων, που άνηκαν στην π. βασιλική οικογένεια και χρησιμοποιούνταν όχι μόνο στο Τατόϊ αλλά και σε άλλες βασιλικές κατοικίες (Ανάκτορο Αθηνών, Ψυχικό, Μον Ρεπό Κέρκυρας, Μονοδένδρι Λάρισας κ.α.).

Μέρος των συγκεκριμένων αντικειμένων θα αξιοποιηθεί στις μόνιμες εκθέσεις του κεντρικού μουσείου, που έχει προγραμματισθεί να δημιουργηθεί στο κτήριο του Ανακτόρου, καθώς και σε άλλους μουσειακούς χώρους, που δημιουργούνται εντός του κτήματος Τατοϊου, όπως τα μουσεία των αυτοκινήτων και των αμαξών, ενώ σημαντικός αριθμός απο αυτά, πρόκειται να αξιοποιηθεί σε θεματικές περιοδικές εκθέσεις. Επιπλέον, εξαιρετική σημασία δίνεται στην ανάδειξη της ιστορίας του κτήματος σε ό,τι σχετίζεται με το φυσικό περιβάλλον και την αγροκτηνοτροφική και αγροδιατροφική του δραστηριότητα.

Τα κινητά αντικείμενα της π. βασιλικής οικογένειας ποικίλουν τόσο σε είδος όσο και σε υλικά κατασκευής: Ενδύματα, οικοσκευή, εργαλεία, ενθύμια επετείων και επισκέψεων ηγετών, φωτογραφίες, έργα τέχνης, όπλα, βιβλία, παράσημα κ.ά. Το έργο της καταγραφής, και κυρίως της τεκμηρίωσης τους, ως προς την προέλευση, την αξία και τη σημασία τους, απαιτεί πολύ χρόνο, λόγω του αριθμού τους, ενώ είναι ιδιαίτερα απαιτητικό, αφού αφορά κυρίως αντικείμενα εφαρμοσμένων τεχνών και επιβάλλει την αξιοποίηση επιστημόνων με ανάλογη εξειδίκευση, διεπιστημονική από τη φύση της: Ιστορία της τέχνης, βιομηχανικός σχεδιασμός, ενδυμασιολογία, αρχιτεκτονική, σύγχρονη ιστορία, ιστορία της φωτογραφίας, σπουδές στον οπτικό πολιτισμό κ.ά.

Το έργο που αναλαμβάνουν οι φορείς και οι συνεργάτες

Το Μουσείο Μπενάκη αναλαμβάνει τόσο την μελέτη όσο και επαλήθευση των φωτογραφικών αρχείων, την αξιολόγηση της ιστορικής τους σημασίας, ώστε να αξιοποιηθούν και στον μουσειολογικό και μουσειογραφικό σχεδιασμό, αλλά και στην ορθή ανάδειξη της ιστορίας του Τατοϊου.

Η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος ως κάτοχος επίπλων και αντικειμένων του Γεωργίου Α’, αναλαμβάνει την ένταξή τους στο εκθεσιακό πρόγραμμα των μουσειακών υποδομών, συμβάλλοντας με την παροχή επιστημονικών συμβουλών, ως προς την τεχνογνωσία και μεθοδολογία της τεκμηρίωσης και των ιστορικών στοιχείων και εκτιμήσεων από το αρχείο της.

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας συμμετέχει στην ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς του Κτήματος Τατοΐου, με μελέτη, έρευνα και τεκμηρίωση της βιοποικιλότητας του κτήματος, καθώς και στην δημιουργία εκθεσιακών εφαρμογών και υλικού υλοποίησης και προβολής συναφών εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, βοηθά στην τεκμηρίωση των συλλογών ενδυμάτων και φορεσιών, καθώς και των εξαρτημάτων τους, με απώτερο σκοπό την αξιοποίηση ως μουσεία και τεκμήρια της ιστορίας του κτήματος.

Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος αναλαμβάνει την τεκμηρίωση των συλλογών που σχετίζονται με το Ναυτικό, τη ναυσιπλοΐα και τη ναυτική παράδοση εν γένει, καθώς και την υπόδειξη των καταλληλότερων μεθόδων για την επιστημονική καταγραφή τους.

spot_imgspot_img
spot_img

Δημοφιλείς Θέματα

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ