Η μεγάλη πρωτοβουλία της Varybopi-Reset δημιουργήθηκε μετά την άμεση κινητοποίηση του Ομίλου ΒΙΑΝΕΞ και του Προέδρου Δ.Σ και Διευθύνοντα Συμβούλου του Ομίλου ΒΙΑΝΕΞ, κ. Δημήτρη Κ. Γιαννακοπούλου, σχετικά με την ανάπαση της περιοχής της Βαρυμπόμπης μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την συγκεκριμένη περιοχή και όχι μόνο στα τέλη του φετινού καλοκαιριού.
Πιο συγκεκριμένα, στις 5 Αυγούστου 2021, 2 μέρες μετά την αναζωπύρωση της μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, τόσο η ΒΙΑΝΕΞ όσο και ο κ. Γιαννακόπουλος, αποφάσισαν να σταθούν δίπλα στο πλευρό της Πολιτείας για ένα καλύτερο μέλλον που αφορά την περιοχή που δέχτηκε το καταστροφικό αυτό χτύπημα. Ως υπερασπιστής αξιών και πολιτισμού, η ΒΙΑΝΕΞ πρότεινε την άμεση αναδάσωση,ανάπλασης και επαναφοράς της περιοχής, με την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας Varibopi-Reset, με στόχο τη διασφάλιση του μέλλοντος των Ελλήνων, αποκαθιστώντας μια απο τους πιο σημαντικές περιοχές της Αττικής.
Στο πλαίσιο αυτό, και συνεργαζόμενη με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρώτο βήμα είναι η εκπόνηση επιστημονικής έρευνας για το συνολικό σχέδιο ανάπλασης της Βαρυμπόμπης. Στην προσπάθεια αυτή, η ΒΙΑΝΕΞ, κατέχοντας το πνεύμα συλλογικότητας και αλληλεγγύης, προσπάθησε να συνεργαστεί και με άλλες επιχειρήσεις, ώστε να πραγματοποιηθούν δράσεις που θα συμβάλλουν στην επιτάχυνση της διαδικασίας, επιφέροντας την αποκατάσταση της περιοχής.
Η πρώτη συνάντηση των συμμετεχόντων στην μεγάλη πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου. Ο εμπνευστής της πρωτοβουλίας, κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ, υποδέχτηκε τονΠρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητή κ. Σπυρίδωνα Κίντζιο και τον Αντιπρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητή κ. Σταύρο Ζωγραφάκη, με σκοπό να ενημερώσουν όλους τους συμμετέχοντες σχετικά με το πως κυλάει η ερευνητική διαδικασία.
Τέλος, ο κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος σημείωσε με την έναρξη του συνολικού εγχειρήματος: «Τις δύσκολες ώρες της φωτιάς, όταν πήρα την απόφαση να απευθύνω το κάλεσμα για την ανάπλαση της περιοχή μας, προσπάθησα να σκεφτώ τον ιδανικό φορέα που θα αναλάβει το επιστημονικό έργο του εγχειρήματος και θεωρώ πως το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αποτελεί τον εγγυητή αυτού του έργου. Το αποδεικνύουν άλλωστε τα ερευνητικά του προγράμματα και οι ακαδημαϊκές συνεργασίες του. Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με την δική μας οικονομική στήριξη είναι η καρδιά του Varibopi-Reset. Θέλω να ευχαριστήσω τόσο τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου, κύριο Σπυρίδωνα Κίντζιο, όσο και τον Aντιπρύτανη, κύριο Σταύρο Ζωγραφάκη που ανταποκρίθηκαν χωρίς δισταγμό στο κάλεσμα μας και ουσιαστικά θα παραδώσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο-πρόταση για την συνολική ανάπλαση της περιοχής, πέρα από τα έργα που χρειάζονται σε πρώτη φάση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις πλημμύρες. Αυτό το σχέδιο θα παραδοθεί στους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, έτσι ώστε να έχουν την ευκαιρία να υλοποιήσουν μια ολοκληρωμένη και επιστημονικά ορθή συνολική ανάπλαση της περιοχής».
Κατά την ομιλία του, ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Καθηγητής κ. Κίντζιος, παρουσίασε την ομάδα εργασίας που θα αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης, που θα απαρτίζεται από επιστημονικό προσωπικό 9 Τμημάτων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου. Ως σκοπό της μελέτης, ο Καθηγητής κ. Κίντζιος όρισε «Την ανάπτυξη δράσεων παρακολούθησης και αποκατάστασης των καμένων δασικών οικοσυστημάτων, δημόσιων περιαστικών-αστικών περιοχών και πολιτισμικών χώρων στη ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης και ο σχεδιασμός της δασικής διαχείρισης με στόχο την αντιπυρική προστασία».
Βασικά αντικείμενα της μελέτης θα αφορούν τα εξής:
- Οριοθέτηση και υπολογισμό των καμένων περιοχών των διαφορετικών χρήσεων γης
- Παρακολούθηση των υδρογεωμορφολογικών δεδομένων των καμένων εκτάσεων
- Παρακολούθηση της εξέλιξης της φυσικής αναγέννησης των καμένων εκτάσεων
- Συλλογή σπερμάτων και παραγωγή φυτευτικού υλικού
- Δράσεις για το αστικό και περιαστικό πράσινο
- Μελέτη προστασίας οικιστικών περιοχών από μελλοντικά πιθανά περιστατικά πυρκαγιών
Κλείνοντας, ο Πρύτανης, Καθηγητής κ. Κίντζιος, με τη αρωγή του Αντιπρύτανη, Καθηγητή κ. Σταύρου Ζωγραφάκη, παρουσίασαν τις επιμέρους ενέργειες και τα βήματα που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της έρευνας, προκειμένου να είναι επιστημονικά αρτιμελή και να αποτελέσει έναν ολοκληρωμένο οδηγό για την πλήρη και ορθή επαναφορά της περιοχής στην προηγούμενή της μορφή.
Ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής κ. Σπυρίδων Κίντζιος, ανέφερε για τη συνεργασία και την πρωτοβουλία: «Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αποτελεί ένα από τα κορυφαία ιδρύματα της χώρας σε περιβαλλοντικά θέματα, ενώ διαθέτουμε όλη την τεχνογνωσία και το επιστημονικό προσωπικό, προκειμένου να υλοποιήσουμε με συνέπεια και μεθοδικότητα μία άρτια και ολοκληρωμένη πρόταση. Μας τιμά ιδιαίτερα να αποτελούμε μέρος αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας που αποσκοπεί σε ένα μεγάλο όφελος για όλη την κοινωνία».
Μέσα στις επόμενες, ο κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΒΙΑΝΕΞ και ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής κ. Σπυρίδων Κίντζιος, θα συναντήσουν τον κ. Κώστα Σκρέκα, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να ενημερωθεί για την συνέχεια της πρωτοβουλίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά 97 εταιρείες έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμά της ΒΙΑΝΕΞ και του Προέδρου κ. Δημήτρη Γιαννακόπουλου και δήλωσαν την προθυμία τους, συμμετέχοντας με με κάθε μέσο.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε, φέρνοντας στο προσκήνιο το αίσθημα της αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα. Ένα πλούσιο περιβάλλον, μια ιστορική περιοχή πρέπει να επανέλθουν μέσω των δράσεων που με την βοήθεια όλων θα επέλθει ένα καλύτερο μέλλον.