23.6 C
Acharnes
Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024
spot_img

Υπογραφή των συμβάσεων για την μετατροπή της Χωματερής σε Πάρκο Πρασίνου και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Ροή Ειδήσεων

Υπογράφηκαν, εν παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη, οι συμβάσεις για την μετατροπή της Χωματερής σε Πάρκο Πρασίνου και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

“Οφείλουμε πολλά στους κατοίκους της Δυτικής Αττικής, γιατί έχουν βάλει πλάτη για την ανάπτυξη της Αττικής και για το λόγο αυτό το ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης για τη συγκεκριμένη περιοχή είναι μεγάλο “, υπογράμμισε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Στην εκδήλωση, λόγος έγινε για την υπογραφή των συμβάσεων σχετικά με την αποκατάσταση της Χωματερής της Φυλής αλλά και την μετατροπή της ίδιας σε Πάρκο Πράσινου και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που έγινε την Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021 ενώ ο Υπουργός ανέφερε πως η δρομολόγηση του συγκεκριμένου έργου αποτελεί μια μέρα χαράς και εκθείασε τον Δήμαρχο, Χρήστο Παππού, ο οποίος το πρότεινε καθώς στηρίχτηκε στο πρότυπο της Χιρίγια του Τελ Αβίβ.

Εν συνεχεία σημείωσε ότι η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ , το ενέγραψε για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) αλλά ότι κατά τη διάρκεια της υπουργίας του, το ποσό των 26 εκατ. Ευρώ διατέθηκε. Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι το εν λόγω ποσό, είναι απο τα μεγαλύτερα ποσά που έχουν διατεθεί απο αυτό το Πρόγραμμα.

Σημασία δόθηκε στο γεγονός ότι απο το συγκεκριμένο Πάρκο, πέρα απο τη συμβολή του στη βελτίωση του Περιβαλλοντικού Αποτυπώματος του Δήμου Φυλής με τα έργα που αφορούν το Πράσινο, πρόκειται να παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια 10 MW, η οποία είναι ίσα με 14,7 εκατ. kwh και η οποία θα διατεθεί σε 5.600 νοικοκυριά του Δήμου Φυλής.

“Έχουμε έτοιμη τη μελέτη για την αποκατάσταση του υπολοίπου τμήματος της Χωματερής καθώς και τη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου, που το έχει αγκαλιάσει το Υπουργείο Ανάπτυξης και ο Υπουργός. Επίσης τη δημιουργία Πάρκου Φωτοβολταϊκών και logistics στο κτήμα της Φυλής. Δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των συνδημοτών μας”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του Περιφερειάρχη, Γιώργου Πατούλη , εφόσον έκανε λόγο για τις δράσεις της Περιφέρειας όσον αφορά τον περιορισμό του όγκου των απορριμμάτων που παράγονται, εκθείασε το Δήμο Φυλής για το έργο που πρόκειται να οδηγήσει στην παραγωγή ενέργειας και δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει το κοινό όραμα για συνολική αποκατάσταση της Χωματερής, που θα αποφέρει, παράλληλα, 50 εκατ. Kwh ετησίως. Ενέργεια, που είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες όλων των νοικοκυριών του Δήμου Φυλής.

Φανερά συγκινημένος ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς υπογράμμισε πως η υπογραφή των συμβάσεων αποτελεί την αρχή της πραγματοποίησης του ονείρου της ενεργειακής και υδρολογικής αυτοτέλειας του Δήμου Φυλής, που είχε από τα φοιτητικά του χρόνια.Πρόσθεσε σε αυτό, ότι βασικός στόχος εξακολουθεί να είναι η εξασφάλιση ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ σε όλα τα νοικοκυριά του Δήμου Φυλής και τις ευχαριστίες του εξέφρασε στον Υπουργό και τον Περιφερειάρχη για την αποδοχή του σχεδίου της ενεργειακής αυτοτέλειας του Δήμου Φυλής. “Έχουμε έτοιμη τη μελέτη για την αποκατάσταση του υπολοίπου τμήματος της Χωματερής καθώς και τη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου, που το έχει αγκαλιάσει το Υπουργείο Ανάπτυξης και ο Υπουργός. Επίσης τη δημιουργία Πάρκου Φωτοβολταϊκών και logistics στο κτήμα της Φυλής. Δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των συνδημοτών μας”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την υπογραφή των συμβάσεων εκτέλεσης του έργου, ανάμεσα στο Δήμαρχο Φυλής και στις εργολήπτριες εταιρίες.
Παρευρέθηκαν επίσης:
Ο Μητροπολίτης Ιλίου κ.κ. Αθηναγόρας επικεφαλής κλιμακίου κληρικών και συνεργατών της Ιεράς Μητρόπολης, ο Γενικός Διευθυντής του Πάρκου της Χιρίγια Άμος Ράμπιν, ο Βουλευτής Ευάγγελος Λιάκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτ. Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης και Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Βασίλης Κόκκαλης επικεφαλής κλιμακίου στελεχών του Συνδέσμου, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔΑ) και Δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος, οι Δήμαρχοι Ιλίου Νίκος Ζενέτος, Ασπροπύργου Νίκος Μελετίου, Μάνδρας -Ειδυλλίας Χρήστος Στάθης και Παιανίας Ισίδωρος Μάδης, οι συμπρόεδροι του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης και Ρία Ακρίβου, ο Γενικός Διευθυντή της ΕΑΓΜΕ Ανδρέας Τσώκος, ο επιλαχών Βουλευτής Σταμάτης Πουλής, ο εκπρόσωπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Χαρίσης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Διονύσης Χιόνης, τα μέλη του Δημοτικού και των Τοπικών Συμβουλίων του Δήμου Φυλής, ο Πρόεδρος του Συλλόγου ΒΙΟ.ΠΑ Λευτέρης Παντελάκης, εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων και εργαζόμενοι του Δήμου Φυλής καθώς και πολλοί δημότες.

 

spot_imgspot_img
spot_img

Δημοφιλείς Θέματα

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ