26.5 C
Acharnes
Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024
spot_img

Ξεκινά η υλοποίηση για την αποκατάσταση του θερινού ανακτόρου στο Τατόι

Ροή Ειδήσεων

Το Τατόι μετατρέπεται σε μουσείο και οι χώροι του θα αντανακλούν την περίοδο του Γεωργίου του Α’, εκθέτοντας έπιπλα, αντικείμενα, πίνακες, αλλά και μαρτυρίες, που τεκμαίρουν τη διαδρομή της τέως βασιλικής οικογένειας.

Προς δημοπράτηση οδεύει το κτιριακό-πολιτιστικό έργο για την αποκατάσταση των θερινών ανακτόρων στο πρώην Βασιλικό κτήμα Τατοΐου. Με πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, εγκρίθηκαν επιπρόσθετοι όροι στην διακήρυξη του έργου προκειμένου να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξειδίκευση από τον μελλοντικό ανάδοχο του έργου. Αναθέτουσα Αρχή του έργου είναι το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το ανάκτορο μετατρέπεται σε μουσείο (όπως έχει γίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε αντίστοιχες περιπτώσεις) και οι χώροι του θα αντανακλούν την περίοδο του Γεωργίου του Α’, εκθέτοντας έπιπλα, αντικείμενα, πίνακες, αλλά και μαρτυρίες, που τεκμαίρουν τη διαδρομή της τέως βασιλικής οικογένειας. Παράλληλα, στους χώρους του υπογείου, θα υπάρχουν αίθουσες για εκπαιδευτικά προγράμματα ή μικρές θεματικές περιοδικές εκθέσεις, ενώ η αίθουσα του κινηματογράφου, θα χρησιμοποιείται για προβολές συναφούς ιστορικού υλικού.

Το κόστος του έργου με ΦΠΑ είναι 14,3 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότηση του έχει εξασφαλιστεί με την ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με την με αριθ. πρωτ. 80062/16-07-2021 απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Οι προβλεπόμενες εργασίες
Οι προβλεπόμενες εργασίες αφορούν στην οικοδομική, λειτουργική και αισθητική αποκατάσταση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του κτιρίου, στην ενοποίηση και εναρμόνισή του με το ύφος και την τεχνοτροπία του συνόλου των κτιρίων του κτήματος, στην ανάκτηση της ταυτότητάς του ως αντίγραφο του παλατιού στο Peterhof, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό, στην εποχή του Γεωργίου Α’.

Σκοπός είναι να γίνει επισκέψιμο στο κοινό, καθώς στους χώρους του θα εκτίθενται η επίπλωση και τα αντικείμενα της πρώην βασιλικής οικογένειας, ενώ παράλληλα στους χώρους του υπογείου, θα υπάρχουν αίθουσες για εκπαιδευτικά προγράμματα ή μικρές θεματικές περιοδικές εκθέσεις, ενώ στον κινηματογράφο, που προτείνεται να διατηρηθεί, θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται προβολές και μπορεί να αποτελέσει ένα σύγχρονο, οργανωμένο και επιστημονικά τεκμηριωμένο μοντέλο διαχείρισης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Χαρακτηριστικά του κτιρίου
Πρόκειται για κτίριο μήκους 72 μέτρων και μέγιστου πλάτους 16 μέτρων, λιθόκτιστο, διώροφο με υπόγειο και σοφίτα με ξύλινη κεραμοσκεπή. Αποτελείται από 2 κύριες πτέρυγες (την ανατολική και τη δυτική). Η μεγάλη τραπεζαρία στο ισόγειο αποτελεί το διαχωριστικό όριο μεταξύ των δύο πτερύγων.

Οι προβλεπόμενες εργασίες αφορούν συνοπτικά στην επαναφορά των όψεων, επεμβάσεις στο εσωτερικό του κτιρίου, για τη διαμόρφωση αιθουσών πολλαπλών χρήσεων και τη χωροθέτηση εκθεσιακών χώρων, χώρων υγιεινής, λοιπών βοηθητικών χώρων, διασφάλιση της και στον περιβάλλοντα χώρο, κατασκευή νέου ανεξάρτητου υπογείου μηχανοστασίου που θα φιλοξενεί την Κεντρική κλιματιστική μονάδα του χώρου Προβολών, 10 κλειστών κατακόρυφων γεωεναλλακτών εντός εδάφους, καθένας αποτελούμενος από δέκα γεωτρήσεις και ανεξάρτητου υπογείου κτίσματος που θα περιλαμβάνει το Ψυχροστάσιο Γεωθερμικών αντλιών, τη Δεξαμενή πυρόσβεσης καθώς και Υποσταθμό Μέσης Τάσης.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, το Τατόι αποτελεί σημαντικό μνημείο, τόσο από πλευράς αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος όσο και από ιστορικής απόψεως, καθώς ως κατοικία της τέως βασιλικής οικογένειας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του νέου ελληνικού κράτους, ενώ οι παρεμβάσεις που δέχτηκε σε τρεις κυρίως περιόδους, με σειρά μετατροπών και τροποποιήσεων που έγιναν για πρακτικούς, αισθητικούς και λόγους εκσυγχρονισμού, έχουν ως αποτέλεσμα την πιθανή ύπαρξη κρυμμένων σημαντικών αρχιτεκτονικών στοιχείων, η αποκάλυψη, συντήρηση και ανάδειξη των οποίων κρίνεται απαραίτητη και απαιτεί επίδειξη μεγάλης προσοχής και ευαισθησίας.

spot_imgspot_img
spot_img

Δημοφιλείς Θέματα

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ