22.4 C
Acharnes
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Αρθρο ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΙΓΑΡΙΔΑΣ

Ροή Ειδήσεων

Αυτή εδώ είναι η πρώτη εικόνα από 2 συνηθισμένες δασικές πυρκαγιές το καλοκαίρι στην Ελλάδα, λίγα λεπτά μετά τη “γέννηση” τους. Εν προκειμένω δημιουργήθηκαν την Τρίτη 3/8 η μία σε Βόρεια Εύβοια, η άλλη εντός του Λεκανοπεδίου της Αττικής.
Εκ πρώτης όψεως συμπεραίνουμε ότι πρόκειται για πευκόφυτες και σχετικά απομακρυσμένες από τον αστικό ιστό περιοχές αλλά σε καμία των περιπτώσεων ΔΥΣΒΑΤΕΣ! Δεν πρόκειται δηλαδή για απότομες πλαγιές λόφων ή βουνών, αλλά τουναντίον για εκτάσεις “ανοικτές”.
Εκείνη την ημέρα, σε αμφότερα τα 2 “μέτωπα”, καιρικά επικρατούσε ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΝΟΙΑ. Οι άνεμοι που έπνεαν άγγιζαν λόγω του μικροκλίματος της φωτιάς τα 2-3 μποφόρ σύμφωνα με μαρτυρίες και ειδικούς, αλλά σε καμία περίπτωση -με εξαίρεση την οικεία στο μεσογειακό κλίμα της Ελλάδας ξηρασία- δεν επικρατούσαν συνθήκες απόκοσμες και πρωτόγνωρες όπως κάποιοι δήλωσαν απροκάλυπτα.
Ως κάτοικος της περιοχής της Πάρνηθας, γνωρίζω πολύ καλά ότι υπάρχουν δεκάδες πυροσβεστικά φυλάκια ανά την περιοχή (από τα περισσότερα εκ των οποίων περνάω καθημερινά), καθώς επίσης και διάσπαρτες κυλινδρικές δεξαμενές νερού για τάχιστο δυνατό ανεφοδιασμό των πυροσβεστικών ελικοπτέρων, αλλά κυρίως άπαντες κατά την αντιπυρική περίοδο βρίσκονται σε πλήρη επαγρύπνηση και ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ! Μάλιστα, στην περιοχή Κιθάρα της Βαρυμπόμπης, στο δρόμο προς Βασιλικά Κτήματα και Ιπποκράτειο Πολιτεία τις ημέρες υψηλής επικινδυνότητας η αστυνομία “κλείνει” το δρόμο για ευνόητους λόγους και πρόσβαση έχουν μονάχα οι μόνιμοι κάτοικοι. Το ίδιο φυσικά συμβαίνει και σε άλλους δρόμους, όποτε επικρατούν συνθήκες καύσωνα ή δυνατών ανέμων.
Και έρχομαι εγώ (και ο κάθε εγώ) τώρα, ως ΛΟΓΙΚΟΣ πολίτης της περιοχής και της χώρας, με απόλυτη ευθυκρισία και εν συναίσθηση, και ΡΩΤΩ:
1ον) Θα διερευνηθεί ΠΟΤΕ το γιατί υπήρξε ΧΑΡΑΚΤΙΡΙΣΤΙΚΗ ΟΛΙΓΟΡΙΑ των εναέριων και επίγειων μέσων πυρόσβεσης στις 2 φωτιές; Γιατί σε 2 περιοχές “αστακούς” (ειδικά στην Αττική που έχω γνώση από πρώτο χέρι) άφησαν τη φωτιά να πάρει ΠΡΩΤΑ τέτοια έκταση και ύστερα να δράσουν; Προφανώς είχαν εικόνα από την πρώτη στιγμή! Από το πρώτο δευτερόλεπτο!
2ον) Τι ήταν αυτές οι ΕΚΡΗΞΕΙΣ μέσα στο ΠΑΡΘΕΝΟ ΔΑΣΟΣ, ειδικά δε, ύστερα από αναφορές της ΔΕΔΗΕ ότι ΔΕΝ πρόκειται για εκρήξεις μετασχηματιστών της όπως ξεκίνησαν να μεταδίδουν κάποιοι με ελαφρά την καρδία; Το δάσος δεν ανήκει στη βιομηχανική ζώνη! Και ο καταΜΑΥΡΟΣ καπνός κάτι προδίδει…
3ον) Τι σχέση μπορεί να έχει ΤΩΡΑ η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ με 2 “κοινές” δασικές πυρκαγιές που για κάποιο αδιευκρίνιστο και ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΟ ΛΟΓΟ έλαβαν καταστροφικές διαστάσεις; Μήπως θέλετε να πείτε ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ; Διότι το θέμα εδώ δεν ειναι ποιο χέρι την έβαλε αλλά ποιος δάκτυλος το “όπλισε”.
Και 4ον) Εφόσον κάηκαν κοντά στο 1.000.000 (!) στρέμματα δάσους σύμφωνα με τους ειδικούς (850.000 – 950.000 μέχρι στιγμής) , θα αποδοθούν ευθύνες; Και σε ποιους; Η μήπως το γεγονός ότι θρηνήσαμε ΜΟΝΟ 3 ανθρώπινες ΖΩΕΣ (όχι από εγκαύματα αλλά λόγω των “παρενεργειών της φωτιάς) για την ώρα κι όχι περισσότερες σας αθωώνει; Εκκένωση ξέρω να διατάζω κι εγώ κι ύστερα να πανηγυρίζω μόνος μου που δε θρηνήσαμε ανθρώπους. Για τα ζώα, τα δέντρα και τις συνειδήσεις μας όμως έχετε ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΣΕΙ! Είστε όχι απλά για παραίτηση, αλλά για ΙΣΟΒΙΑ!
spot_imgspot_img
spot_img

Δημοφιλείς Θέματα

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ