21.4 C
Acharnes
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
spot_img

Αποφάσεις ΔΙΣ για τη Μ. Εβδομάδα (VIDEO)

Ροή Ειδήσεων

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Στρουμπάκος

Φωτογραφία, Κάμερα: Μανώλης Δημελλάς

Μοντάζ: Κώστας Μπρουμάς

O Σεβασμιώτατος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων διευκρίνισε τις αποφάσεις που αναφέρονται στο Δελτίο Τύπου. Συγκεκριμένα σε ερώτηση για την Περιφορά του Επιταφίου σημείωσε:
«Καταρχήν θα υπάρχει ανώτατο όριο των 100 πιστών στους Ιερούς Ναούς και 1 πιστός ανά 20 τ.μ. και επετεύχθη η παρουσία πιστών στους εξωτερικούς χώρους του Ναού ενώ η Περιφορά θα γίνει μόνο από τους Ιερείς και τους Ψάλτες περιμετρικά των Ναών για να ευλογηθούν όλοι, χωρίς να μετακινηθούν οι πιστοί που βρίσκονται στο εσωτερικό ή τον εξωτερικό χώρο».

Στη συνέχεια αναφερόμενος στην Ακολουθία της Αναστάσεως σημείωσε ότι στις 21:00 θα λεχθεί το «Χριστός Ανέστη» αλλά θα δοθούν διευκρινίσεις με νέα Εγκύκλιο.

«Έχουμε ζητήσει να γίνονται τεστ στους ψάλτες και τους Ιερείς που είτε ράπιντ είτε μοριακό» ενώ για τις περισσότερες ακολουθίες τόνισε ότι εξαρτάται από τους Μητροπολίτες γιατί υπάρχει μικρό χρονικό περιθώριο.

Για την απαγόρευση της κυκλοφορίας σημείωσε ότι το Μεγάλο Σάββατο έχει επεκταθεί μέχρι τις 22:30 ενώ υπογράμμισε ότι θα πρέπει να έχει τελειώσει η Λειτουργία μέχρι εκείνη την ώρα. Ακόμα είπε ότι και στον προαύλιο χώρο θα υπάρχουν μέτρα και θα κρατούνται οι αποστάσεις. «Ελπίζω να είμαστε όλοι υπεύθυνοι ώστε η αφή του Φωτός και η διάδοσή του να γίνει με ευπρέπεια και όσοι είναι να απομακρυνθούν να πάνε στα σπίτια τους και οι υπόλοιποι να μπούν στην Εκκλησία».

Ο Μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Αντώνιος θα παραλάβει το Άγιο Φως γύρω στις 7 ανέφερε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας.

Όλα έχουν τεθεί σε μια διαδικασία συμφωνίας και αναμένεται η ΚΥΑ που θα εκδοθεί το Σάββατο του Λαζάρου και θα τα κατοχυρώνει όλα αυτά.

Σε ερώτηση στο τι εξυπηρετεί η μετακίνηση της Ακολουθίας της Αναστάσεως ο Μητροπολίτης Ιλίου απάντησε:

«Υπάρχει περιορισμός της κυκλοφορίας; Πώς θα κάνουμε την Ανάσταση στις 12; Δεν το βλέπετε λογικό ότι θα πρέπει να συνεισφέρουμε και εμείς για την δημόσια υγεία αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να πραγματοποιηθούν οι Ακολουθίες;… Και να σας θυμήσω ότι πέρισυ έγιναν κεκλεισμένων των θυρών ΟΛΑ».

Τέλος ανέφερε ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις, να υπάρχει ένας Σταυρός έξω και ο Επιτάφιος μπορεί να παραμείνει έξω μετά τη λιτανεία για να προσκυνήσουν όλοι. «Υπάρχει τρόπος να διαχειριστούμε το πλήθος» κατέληξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου.

Στο Δελτίο Τύπου που ανέγνωσε στην αρχή αναφέρεται:

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 164ης Συνοδικής Περιόδου, κατά την πραγματοποιηθείσα μέσω τηλεδιασκέψεως συνεδρίασή Της, της Τρίτης 20ής Απριλίου 2021, ενημερώθηκε για όλες τις ενέργειες του Μακαριωτάτου Προέδρου Αυτής, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, οι οποίες έγιναν Συνοδική εντολή και εξουσιοδοτήσει κατά το διάστημα από την τελευταία συνεδρίαση μέχρι και σήμερα, κυρίως ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών κατά την Μεγάλη Εβδομάδα και την Πασχάλια περίοδο.

Κατ’ αρχάς, εξέφρασε την χαρά για το γεγονός ότι όλοι οι Ιεροί Ναοί θα παραμένουν ανοικτοί για τους πιστούς σε όλες τις Ιερές Ακολουθίες, σύμφωνα με όσα ζήτησε από την Ελληνική Πολιτεία.

Ως προς το ζήτημα του ωραρίου των Ιερών Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδος, η Ιερά Σύνοδος, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις τρέχουσες υγειονομικές συνθήκες και την απαγόρευση της κυκλοφορίας, απεφάσισε την χρονική μετάθεση των Ακολουθιών κατά μισή ώρα νωρίτερα, στις 6.30 μ.μ. τα βράδια από την Κυριακή των Βαΐων έως την Μεγάλη Τετάρτη, την Μεγάλη Πέμπτη στις 5.30 μ.μ. και την Μεγάλη Παρασκευή στις 6.00 μ.μ.

Ως προς την Ακολουθία της Αναστάσεως, η Ιερά Σύνοδος έλαβε σοβαρά υπ’ όψη τους ισχύοντες περιορισμούς της κυκλοφορίας και επιθυμώντας την καλύτερη ποιμαντική εξυπηρέτηση των πιστών, οι οποίοι δεν πρέπει επ’ ουδενί να στερηθούν την συμμετοχή στην χαρά της Αναστάσεως, απεφάσισε ομόφωνα κάνοντας χρήση της Οικονομίας της Εκκλησίας, όπως φανερώνεται στην πλούσια παράδοσή Της, την προσαρμογή της ώρας τελετής της Αναστάσεως στις 9.00 μ.μ. του Μεγάλου Σαββάτου. Η Τελετή θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο των Ιερών Ναών, σύμφωνα με την παράδοση, και θα ακολουθήσει η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία εντός του Ιερού Ναού.

Με Εγκύκλιό Της προς τις Ιερές Μητροπόλεις, την οποία θα αποστείλει τις επόμενες ημέρες, η Ιερά Σύνοδος θα συγκεκριμενοποιήσει τα μέτρα και το Τυπικό που θα ακολουθηθεί.

Για την ενιαία έκφραση της θέσεως της Εκκλησίας, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος απεφάσισε να εμφανίζεται στα Μέσα Μαζικής Ενημερώσεως μόνον ο Εκπρόσωπος Τύπου Αυτής, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας.

Επιπλέον, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, λαβούσα υπ’ όψη την εισήγηση της Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου επί του σχεδίου νόμου υπό τον τίτλο «ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ», απεφάσισε να εκφράσει τις ευχαριστίες Της προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως για το υποβληθέν σχέδιο νόμου, το οποίο κατ’ αρχήν συμμερίζεται την αγωνία και το ενδιαφέρον της Ιεράς Συνόδου για την αναβάθμιση της Δευτεροβαθμίου Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως, ως και για την ίδρυση μεταλυκειακών δομών μαθητείας υποψηφίων Κληρικών. Περαιτέρω, απεφάσισε την παραπομπή αυτού στην μέλλουσα να συγκληθεί Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας προς ενημέρωση και επεξεργασία.

Ως προς τις εκφρασθείσες δημοσίως, αποκλίνουσες θεολογικά, απόψεις κληρικού τινος η Ιερά Σύνοδος επελήφθη καθηκόντως ήδη και κατά την προηγουμένη και κατά την σημερινή Συνεδρία Αυτής.

Τέλος, η Ιερά Σύνοδος ενέκρινε αποσπάσεις Κληρικών και ασχολήθηκε με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

spot_imgspot_img
spot_img

Δημοφιλείς Θέματα

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ